Jump to content

Galgahévíz, Magyarország első ökofaluja

2015. 06. 25. 12:30

Az 1992-ben ökofaluvá vált kultikus kis település, mára már szinte kihalt. De vajon mi vezetett oda, hogy a nagyszabásúnak indult projekt ilyen véget érjen?

Ökofalvakból igen kevés található kishazánkban, szám szerint három. Galgahévízen kívül Gyűrűfű, és a Krisna-völgyben található Visnyeszéplak tekinthető még „zöldnek”.

A községek lakói biogazdálkodással foglalkoznak, és önfenntartóan állítják elő táplálékukat, építőanyagaikat, eszközeiket, ruháikat. Mellőzik a vegyszerhasználatot, és igyekeznek az energiaigényeket megújuló forrásokból fedezni.

Azonban az ökofalvaknak nem egyszerű fennmaradni. Egy korábbi, témával kapcsolatos cikkben arról számoltak be, hogy a galgahévízi község szinte elnéptelenedett, mindösszesen hat család lakja. Állami és Uniós támogatásokból létesült, ám mára már a fejlesztési tendencia alábbhagyott, a források pedig kezdenek elapadni.

A „zöldfalvak” elnéptelenedése nem csak gazdasági hanem a környezetre szempontjából is hátrányos, ugyanis minél több fosszilis anyagot használunk, annál nagyobb ökológiai lábnyomot hagyunk hátra.


(A kép forrása: ujenergiak.hu)