Jump to content

Most akkor ódzkodni kell az utazási irodáktól?

2017. 07. 07. 09:05

Néhány nappal ezelőtt jött a hír, hogy a Green Holidays csődbe ment, és az általuk utaztatott magyarok szállás nélkül kint rekedtek Törökországban. Felmerül a kérdés, veled is előfordulhat ilyen?

Fizetésképtelenséget jelentett vasárnap kora este a Green Holidays Kft., a társaság szervezésében délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el. Kisebb káoszhangulat után, még aznap sikerült minden magyarnak szállást találni az ankarai nagykövet közbenjárásával.

A nagykövet elmondta, a mintegy 180 emberből álló magyar csoportot két megbízható, színvonalas helyen sikerült elhelyezni. Vannak, akik ma reggel már elhagyták a szállodát és útban vannak a repülőtérre, hogy hazamenjenek - mondta.

Aztán felreppentek az első hírek, amelyek arról szóltak, hogy a kint rekedt utasok semmilyen információt nem kaptak, sőt a családjával egy törökországi szállodában várakozó utas, Novák Zsuzsanna azt mondta az MTI-nek, hogy vasárnap óta 65-en vannak a szállodában, a szombaton érkezett másik csoport sem tud semmit a visszaútról. Sokuknál nincs készpénz, így a napi ellátásukat sem tudják fizetni, azt kérték tőlük, hogy két éjszaka árát fizessék ki, és aki ezt nem tudja kifizetni, annak holnap délben el kell hagynia a szállodát. Volt olyan utas, akit már kitettek a szállodából, mert nem tudott fizetni.

A következő nap hírei viszont arról szóltak, hogy megkezdődött az utasok kártalanítása, akiknek kinn tartózkodási költségeit fizeti a biztosító. A kárrendezés első része a külföldön lévő utasok hazahozatala, több légitársaság válaszára még várnak. A másik része a befizetett utakra vonatkozó iratok begyűjtése azoktól, akik még nem utaztak el, ezeket egy hónapon belül összesítik. Akkor meg tudják állapítani, hogy mi fér bele a kárrendezésbe a benyújtott igényekből. Elvileg szerdán minden utas megérkezett Magyarországra.

Nem a Green Holidays az egyetlen kockázatos utazási iroda

Nyár van, így ahogy lenni szokott, menetrend szerint érkeznek a becsődült utazási irodákról szóló hírek. Sajnos a fentiek bárkivel megtörténhetnek, ám egy kis odafigyeléssel minimalizálható a kockázat.

Az első és legfontosabb dolog, hogy nem szabad bedőlni az extra olcsón hirdetett utaknak. Ez a Green Holidays esetében is igaz volt, mert a szóban forgó egyhetes törökországi ötcsillagos szállodába hirdetett repülős utat egy balatoni négycsillagos szálloda hároméjszakás félpanziós áráért hirdették. A hasonló, mélyen az önköltségi ár alatti részvételi díjú és több héttel vagy hónappal az utazás előtt kínált utak gyanúsak lehetnek - mutatott rá a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

Szintén csökkenthetjük a kockázatot azzal, hogyha a befizetés előtt alaposan lecsekkoljuk az utazási irodát, és azt, hogy ki az utazás valós szervezője, valamint a szerződési feltételeket is bogarásszuk át.

Biztosítást, pedig pontosan az ilyen esetek miatt érdemes kötni, mert ugye az ördög soha nem alszik.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)