Jump to content

Minden, amit az idei tűzijátékról tudni kell

2017. 08. 20. 16:15

Honnan, mennyit és mikor lőnek fel az égbe? Valamint, hogy kerülhetjük el, hogy a kutyák és négylábú barátaink stressztől riadtan éljék meg a parádét?

Az államalapítás ünnepén országszerte több mint százötven olyan tűzijátékot terveznek. Budapesten idén a múlt évhez képest más helyszínekről lövik fel a pirotechnikai eszközöket: a Dunán a Lánchíd és a Margit híd között három uszályról, valamint a Lánchíd északi oldaláról. A több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen összesen 70 tűzoltó biztosítja 16 technikai eszközzel. A katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítanak ki, így baj esetén a tűzijáték közönsége a lehető leggyorsabban el tudja hagyni a helyszínt.

Az útvonalakat jól látható táblák jelzik majd, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és amennyiben szükségessé válik, a kiürítés rendjéről.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, tájékozódjon az időjárási előrejelzésről, illetve az érvényben lévő vagy várható meteorológiai riasztásokról, a rendezvényen pedig minden esetben tartsa be a szervezők és a hatóságok utasításait.

Mi legyen az állatokkal?

Senki ne menjen kutyával tűzijátékot nézni, a félősebb kutyákon napokkal korábban megkezdett nyugtatókúra és lefárasztás segíthet - mondta Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora.

A szakember azt mondta, minden évben komoly problémát jelent az augusztus 20-i tűzijáték, amelyre az állat idegrendszerétől függően reagál, de előfordulhat, hogy nyugodt természetű kutyák is megriadnak tőle.

Azt javasolta, hogy a kutyások még délután menjenek el sétálni, fárasszák le az állatot és kutyáknak adható nyugtató is javasolt. Emellett nyugodt helyre zárással, a gazda folyamatos jelenlétével is segíteni lehet rajtuk - tette hozzá.

A probléma elsősorban a kutyákat érinti, ezért senki ne menjen kutyával tűzijátékot nézni. A fény és hanghatások mellett a nagy tömegtől is megriadhatnak és agresszívvé is válhatnak.

(Forrás: vakaciozzunk.hu;MTI | Kép: pixabay.com)