Jump to content

Az El Camino mintájára fejlesztik a Mária-utat

2017. 09. 16. 09:05

A Mária- út Közép- és Kelet-Európa "El Caminoja" lehetne. A Mariazelltől Csíksomlyóig tartó 1400km-es nemzetközi zarándokút 100 km-es székelyföldi szakaszát szeretnék a világhírű Szent Jakab- zarándokúthoz hasonlóan kiépíteni.

A Mária-út a Boldogasszony tiszteletéről híres Közép- és Kelet-európai kegyhelyeket köti össze. Nemcsak egyházi, hanem turisztikai szempontból is vonzó és fontos létesítmény.

Vass József 2005-ben járta végig az El Caminot. A francia -spanyol határról indulva, 1000 km-t gyalogolt. Rengeteg fotó őrzi a Szent Jakab-úton tett zarándoklat emlékét. Tíz évvel ezelőtt Esztergomtól Nagykárolyig gyalogolt, idén az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig, 1400 km-t biciklizett a Mária-úton. Szerinte nagyon értékesek a zarándoklatok, jó alkalom a gondolatok rendezésére, és a környezethez való viszony átértékelésére is.

Az El Camino adta a Közép- és Kelet-európai Mária- kegyhelyeket összekötő Mária-út ötletét is. 2010 óta jelölik- építik a Mária-út erdélyi szakaszait, és most már százával jelentkeznek itt is a gyalogos és biciklis zarándokok. Molnár Sándor, erdélyi koordinátor szerint az önkéntesek munkájára alapozott “úttörő” korszakot most már új fejezet, minőségi ugrás kell kövesse.

A koordinátor elmondta, idén már a harmadik osztrák csoport érkezik, de voltak már németek, spanyolok, luxemburgiak, franciák, és ez mind azt bizonyítja, hogy az eddigi munka, melyet befektettek kezdi meghozni gyümölcsét, a külföldiek megjelenése azt is hozza magával, hogy a feladatok nagyobbak és minőségileg jobbak kell legyenek, mert az útnak a minőségét javítani kell, s ennek érdekében a polgármesteri hivatalok, a megye és a város jobban be kell épüljön a további munkálatokba.

Elsőként a Sóvárad- Zetelaka- Szentegyháza- Csíksomlyó közötti 100 km-es szakaszt szeretnék a rendkívül népszerű El Caminó mintájára kiépíteni. Ezt követné majd a Gyergyót és Felcsíkot érintő, majd még három Csíksomlyóra vezető útvonal rendbetétele.

Több információs tábla szükséges, felújítani vagy pótolni kell az irány- és időjelzőket, ösvényeket karbantartani, pallókat és pihenőhelyeket építeni. Hargita megye Tanácsa jelentős összeggel támogatja a Mária-út rendbetételét, és az érintett települések segítségét is kérik a térségbe turistákat vonzó beruházáshoz.

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)