Jump to content

Ezért van az esőnek illata

2017. 03. 18. 17:05

A friss esőillatnál talán nincs is kellemesebb. Erre szemfüles módon számos iparág is rájött, hiszen légfrissítőtől kezdve, gyertyán át a mosószerekig, mindenhol próbálják a tökéletes aromát előállítani. Kíváncsi rá, miért illatozik olyan kellemesen a föld egy kiadós eső után?

Az eső illatot már 1960-ban elnevezték. Becses, tudományos megnevezése szerint: petrichor.

A kellemes aroma két okból keletkezhet az eső után. A létrejöttének első oka, arra vezethető vissza, hogy a száraz periódusokban a növények bizonyos olajakat eresztenek a talajba. Minél tovább tart az esőmentes időszak, annál több növényi olaj kerül a földbe. Ez az olaj egyveleg a földben található Actinobacteriával összekeveredik, amely a talajban él – és az eső segítségével terjeszti a spóráit - és a kettő egyvelege az esőzés után a levegőbe kerülve adja az eső illatát, azaz az édes petrichor.

A másik módja az aroma keletkezésének a zivatar és a villámlás. A villámlás szétválasztja az oxigént és a nitrogént a levegőben, habár azok később újra egyesülnek nitrogén-monoxidként. A létrejött a vegyületnek hasonló szaga van, mint az esőnek. Erre mondjuk általában azt, hogy „jön a vihar!”

Ha szereti az eső illatát, szerezzen Actinobacteriát. 

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)