Jump to content

Elképesztő felhőkarcolót akarnak építeni New Yorkban! Ez lenne a világ első U alakú toronyháza

2017. 05. 20. 15:05

A felhőkarcolók hazájában úgy tűnik ráuntak a klasszikus formákra. A hagyományosan felfelé nyúló épületek helyett, most az U-alak a menő.

A világ első U-alakú toronyházának tervrajzai egyelőre még csak a mérnökök asztalain hevernek, de az építési engedély már megvan rá, úgyhogy nemsokára a gyakorlati megvalósítás is elkezdődik.

Mérföldkő a tornyok közt

Világszerte találkozhatunk különös alakú és magasságú tornyokkal, főként az Egyesült Arab Emírségeknél. A térség szinte évről évre rekordmagasságú felhőkarcolók tervével rukkol elő, de most New York új tornya viszi a prímet.

A " Big Bend" névre keresztelt projektet a világhírű Oiio Studio tervezőcsapat álmodta meg, és a kivitelezés is az ő dolguk lesz. A Manhattan leglátványosabb építményének ígérkező toronyház különlegességét az adná, hogy a felhőkarcolók teteje U-alakban meghajlítva csatlakozna egymással.

A furcsa alakú torony kiküszöböli a magasságkorlátozás problematikáját, ami sok építésznek gondot okoz, ám teljesen újszerűeket generál, mint például a liftközlekedés mibenléte a hajlított részeknél, amire egyelőre nem találtak megoldást a tervezők. Elméletileg olyan liftek kerülnének bele, amelyek folyamatosan, függőlegesen és vízszintesen is képesek utasokat szállítani.

Viszlát Burdzs Kalifa helló Big Bend?

Az 57. utcán felépülő, a Central Parkra néző torony hossza kb. 1,22 kilométer földtől földig, amivel átveszi a felhőkarcolók csúcstartójának járó címet a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifára. A tervezett építés kezdőnapját egyelőre titok fedi, de ami késik, nem múlik…

 

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: boredpanda.com)