Jump to content

A Rockefeller Center különleges balett-táncosnője

2017. 07. 05. 09:05

New York legújabb szobra teljesen elrugaszkodik a megszokástól. Alkotója vas, fém és egyéb ötvözet helyett lufit használt az alkotás megmunkálása során. A 13,5 méteres Seated Ballerinához foghatót még nem látott Manhattan, de lefogadom, hogy te sem!

Jeff Koons neve ismerősen csenghet mindannak, aki szereti a szokványostól eltérő, gigászi méretű műalkotásokat. Aktuális műve sok hasonlóságot mutat egy ukrán szobrász, Oksana Zhnikrup kevéssé ismert munkájával Koons egyébként az amerikai képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, aki teljesen újszerű módon, gyakorlatilag minden keze ügyébe kerülő tárgyból épít szobrokat.

A békésen ülő balerina

A Seated Ballerina névre keresztelt alkotás, ami a pláza előtt tornyosul közel 14 méter magasan, nem csupán a művészi önkifejezés megtestesítője, hanem figyelemfelhívás is egyben. A szobor az eltűnt és kihasznált gyermekek nehéz helyzetére hívja fel a figyelmet, amit a művész a Kiehl’s céggel együttműködve készített.

A szobor különlegessége, azt leszámítva, hogy lufiból van és igen hatalmas méretű, hogy visszatükrözi az előtte, alatta elsétálókat. Arca boldog mosolyra húzódik, és a szél táncával együtt hajladozik a Rockefeller előtt. Az alkotás nyár végiéig tekinthető meg New Yorkban.

Tolvajlás vagy inspiráció?

Jeff Koonst Amerikában a „Világ legkifejezőbb Művésze” névvel illetik. Világszerte kiállítják alkotásait és rengeteg díjat besöpört velük. De mostani alkotása nagyon sok hasonlóságot mutat egy ukrán szobrász alig 19 centiméteres porcelánbabájával. Gyakorlatilag a New York-i változat, annak szinte mása. Mindkét szobor szőke hajú, kék tütüt visel és cipőjét igazgatja egy rózsaszínű széken ülve. Koons nem kommentálta a dolgot.

A Kiehl’s céggel közös munkát viszont méltatta. „Nagy öröm, hogy velük dolgozhatok, és hogy a művészet egyszerre jótékonysággá alakult. Ez az együttműködés remélem felhívja a figyelmet az eltűnt és a kizsákmányolt gyermekek helyzetére, és nemzetközi előrelépést hoz"- mondta

Az anyagválasztást és a visszatükröződés gondolatáról is beszélt: „a visszaverődés az élet energiáját szimbolizálja. A szemlélődésről szól, és arról, hogy mit jelent embernek lenni.”

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)