Jump to content

Mit tudunk a Cristo Redentor-ról azaz a „Megváltó szobráról”?

2018. 08. 10. 09:05

„Isten hat nap alatt teremtette a világot, s a hetedik napon teremtette meg Rio de Janeirót.” Ezzel a találó mondással magyarázzák a brazilok csodás várost, melyet a világhírűvé vált Krisztus-szobor ékesít. A Megváltó szobrának építése, és elhelyezése vetekedik a Szabadság-szobor kálváriájával. Most betekinthetsz a kulisszák mögé!

Az azúrkék tengerből kiemelkedő hegyekkel körülölelt, homokos tengerpartokkal tarkított, pálmafákkal övezett földi Paradicsom, szimbóluma a Krisztus-szobor. A gigászi alkotás közel olyan híres, mint a New Yorkban lévő társa és megalkotásának története is szintén olyan izgalmas.

A szobor ötlete 1922-ből származik, amikor is Brazília függetlenségének 100. évfordulóját ünnepelte. A neves alkalomból az egyik újság pályázatot írt ki egy emlékhely megtervezésére, melynek nyertese lett a világhírűvé vált Krisztus-szobor.

A szobor megálmodója Hector de Silva Costa volt, a megmintázásban és tervezésben pedig Paul Landowski segítkezett.

A szobor építése a pályázat kiírásától számított 9. évben kezdődött, Párizsban. A munkálat nagy szakértelmet kívánt, mert rettentő bonyolult volt, hiszen úgy kellett megépíteni a grandiózus szobrot, hogy az a hegy tetején állva ellenálljon szélviharnak, esőzésnek, a természet erőinek. A kész alkotást a Corcovado hegyen állították fel.

A szobor feje 35,6 tonna, a kezek egyenként 9,1 tonnásak, a kitárt karok teljes hossza 23 méter. 1931. Október 12-én avatták fel. 1985-ben kötélvasutat építettek a hegycsúcshoz, melynek végállomása 40 méterre van a legmagasabb ponttól. Innen 220 lépcső vezet a szobor lábazatához.

 


További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)