Jump to content

Kína leggyorsabb vonata a szélnél is sebesebben száguld

2016. 11. 04. 09:05

A mágnes vasút így is világhírű, de érkezik a trónkövetelő szerelvény, ami óránkét hatszáz kilométeres sebességet is elérhet.

A Shanghai Transrapid már idestova tíz éve szállít utasokat Sanghaj és a Putung nemzetközi reptér között, 430 kilométer per órás sebességgel. Akinek nem elég féktelen a tempó, örülhet, ugyanis a újabb szupervonat érkezik nem sokára a vágányokra, ami akár hatszáz kilométeres sebességet is elérhet.

A mágneses mezőn lebegő szerelvény öt kilométeres tesztpályáját már építik is, egy hangyányit ez is hozzáad majd Kína szédületes, közel 20 ezer kilométeres mágnesvasút-hálózatához.

Tavaly egy japán kísérleti vasút sebessége elérte az 585 kilométer per órát, de üzembe állítása minimum 2027-ig várat magára, mivel nem tudják előteremteni a pályaépítéshez szükséges óriási összegeket. Kínában ezzel sincs gond, az állam eddig 538 milliárd dollárt fordított az infrastruktúra kiépítésére.

Amerika egyelőre még egyetlen maglev vonatot sem állított forgalomba, bár az abszolút sebességi rekordot a légierő tartja. Idén egy rakétahajtású szerelvénnyel meghaladták az 1000 kilométer per órás sebességet, és a hírek szerint a továbbfejlesztett változatot már a szerelőműhelyben kalapálják.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: wikimedia.org)