Jump to content

Négy szuper húsvéti kirándulóhely

2017. 04. 04. 17:05

A négynapos hosszú hétvége kiváló alkalom arra, hogy nyakadba vedd a természetet, és feltöltődj az erdők, mezők, legelők szépségével és nyugalmával. Ha a semmi közepére vágysz, hemzsegő tömeg nélkül, erre felé vedd az irányt!

Amikor az emberre rászakad egy csomó szabad idő, azt se tudja mit kezdjen vele. Ilyenkor kerülnek elő a rég nem látott futócipők vagy bringák, sőt a turistahátizsák is újra használatba kerül. No de, ha legalább már az körvonalazódott, hogy kirándulni szeretnénk, a legnagyobb kérdés csak ez után jön: a hova.

A gyakorlott természetjáró pillanatok alatt megszervezi a kirándulást, hiszen a fejében van szinte az összes pazar úti cél. A kevéssé járatos természetbarátoknak pedig összegyűjtöttük a legszebb kirándulóhelyeket, amiket érdemes felkeresni ebben a négy napban, ha zsúfoltságmentes üzemmódban élveznénk a természet szépségét.

Nagy- Szénás

A Nagy-Szénás hegycsúcs a Budai-hegységben található, Nagykovácsitól, így Budapesttől sem messze. Szigorúan védett terület, ennek köszönhetően a természet érintetlen szépségét csodálhatjuk a hegy tetején futó két kilométeres túraösvény során. Csúcsáról különösen szép a panoráma: a Pilis vonulata és a Budai-hegység számos csúcsa látható onnan. A hegy oldalában két kisebb barlang található: a Nagyszénási-sziklaüreg és a Sós-hegyi-kőfülke. A Bükkös-kút az északnyugati lejtőjén fakad.

A Nagy-Szénás csúcsán áthalad az Országos Kéktúra 13-as számú szakasza. Nagykovácsiból a két kilométer hosszú Nagy-Szénás tanösvény vezet fel a hegyre, bemutatva a Szénások egyedülálló élővilágát. Garantáltan nem kell nagy tömegre számtani, még a négynapos hétvége alatt sem.

Kis-Hárs-hegyi kilátó

A kiáltó a gyermekvasút vonalától alig száz méterre, a Kis-Hárs-hegy tetején, egy kisebb erdei tisztáson található a II. kerültben. A kiáltó első pillantásra nem tűnik bizalomgerjesztőnek, pedig kiállta az idő próbáját. A vasból és vasúti talpfákból készült kilátó 1997-ben épült, és a Makovecz Imre-kilátó nevet kapta, de leginkább a kis-hárs-hegyi kilátóként híresült el.

A kis-hárs-hegyi kilátóból szintén lélegzetelállító panoráma nyílik a környező tréségre, illetve Budapest nyugati részére, a budai hegyekre, valamint Hűvösvölgy és Pesthidegkút felé.

Andalgásra, természetjárásra, feltöltődésre és kikapcsolódásra is kiváló, nem beszélve arról, hogy lehet kisvasutazni!

Rupp hegy

Szintén Budapesten található a XI. kerületben, így nem kell elhagyni a fővárost, ha Rousseau-i természetélményre vágyunk.

A 7,7 hektáros terület 1977 óta áll fővárosi védettség alatt, ahol 38 védett növényfajtát tartanak nyilván. Ezek közül az ismertebbek: a tavaszi hérics, az apró nőszirom, a nagyezerjófű, a magyar gurgolya, a fekete kökörcsin, a leánykökörcsin, a bíboros kosbor és a fehér madársisak is megtalálható. Tavasszal különösen szép látványt nyújt.

Ördögorom

Budapest XII. kerületében a Farkas-völgy és az Irhás-árok között terül el a természeti látványosság. Magassága körülbelül 317 méter. Kiváló panoráma nyílik innen a Széchenyi-hegyre, a Sas-hegyre és a Tétényi-fennsíkra. A Farkas-völgy feletti oldalán található az Ördög-szószék nevű szikla. Az orom belsejében feltehetőleg a második világháború során kialakítottak egy járatrendszert, amit ma már senki sem használ, bejáratait lezárták, hivatalosan nem látogatható. Elhagyott kőfejtőjét természetvédelmi területté nyilvánították és ma már számos turistaút keresztezi.

Bármerre is vigyen utad, a fenti helyek mindegyikén zavartalan nyugalomban élvezheted a természet közelségét, és feltöltődhetsz az ősanya nyújtotta békével.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: wikimedia.org)