Jump to content

Top 10 hely Európában, ahova idén el kell látogatnod!

2017. 05. 27. 09:05

A Lonely Planet kiadta európai bakancskistáját az idei évre. Bár hazánk nem szerepel a legjobb tíz úti cél között, az egyik szomszédunk a lista élén végezte, és érdekes módon még mi is osztozhattunk a szakértők csodálatában.

 

Az utazási szakértők néhány meglepő helyszínt is beemeltek a top 10-be, ilyen lehet például szomszédunk fővárosa, Zágráb is. A legjobb tíz helyszínre látogatva kulináris különlegességek, rejtett szépségű tájak és minimális energiabefektetést igénylő helyszínek közül lehet választani, és szinte az összes nyaralni vágyó találhat kedvére való úti célt.

Le Havre, Franciaország

Alapításának 500. évfordulóját ünnepli 2017-ben a Szajna torkolatánál fekvő kikötőváros, Le Havre. A kikötőváros méltán büszkélkedhet modern építészeti remekműveivel, és tökéletes kiindulópontot jelenthet a normandiai régió megismeréséhez.

Május 27-től november 5-ig számos művészeti program, utcai parádé, fesztivál, ingyenes koncert, hajósverseny, színházi előadás és egyéb program várja az ide érkezőket. A május végi nyitóceremónia nagyon látványosnak és hangosnak ígérkezik, az ígéretek szerint az egész város bulizik majd. Július 6-a és 9-e között gigantikus marionettbábuk lepik el a várost, október 8-án pedig ismét óriási ünnepség várható tűzijátékkal kiegészítve.

Páfosz, Ciprus

Páfosz Ciprus délnyugati részének turisztikai központja. Több ezer éves ókori emlékei, strandjai, és a közelben fekvő természeti látnivalói miatt keresik fel legtöbben. A település körülbelül kétezer évvel ezelőtt a sziget központja is volt, innen kormányozták a környező régiókat. Az Afrodité városaként is elhíresült Páfosz napjainkra modern, ám mégis hangulatos kisvárossá vált, tengerparti sétányokkal, bárokkal, tavernákkal.

Moldova

A titkos borospincék és magányos sziklákra épített kolostorok országát viszonylag kevesen látogatják, de Chişinău meglepően fejlett, ráadásul elnyerte az Európa legzöldebb városa kinevezést is. A főváros egy párizsi stílusú centrummal is büszkélkedhet, ahol egyre nagyobb elismerést vívnak ki maguknak a helyi borok.

Észak-Németország

Azoknak a turistáknak, akik a berlini technóra vagy a bajor sörfesztiválokra vágynak, feltétlenül el kell látogatniuk Németország északi vidékeire. A lenyűgöző építészeti remekművek mellett a gyönyörű tengerpart nyújthat feledhetetlen élményt aprócska szigeteivel.

Alentejo, Portugália

A portugál Alentejo beláthatatlan természeti szépségekkel kápráztatja el az ide látogató turistákat. A véget nem érő szőlőskertek, a középkori falvak, a hegycsúcsokra épült kastélyok és az érintetlenül hagyott tengerpart garantált felüdülést jelent bárki számára.

Leeds, Egyesült Királyság

Leeds az Egyesült Királyság egyik legkedveltebb diákvárosa. A pezsgő éjszakai élet és Yorkshire lenyűgöző vidékének párosítása rengeteg programlehetőséggel szolgál, ráadásul közel van a drámai Ilkley kikötőhöz is.

Észak-Montenegro

Montenegro Európa egyik legeldugottabb turistaparadicsoma. Nemcsak lenyűgöző strandjai vannak, de a lelkes túrázók igazi kihívásokat találhatnak a kósza ösvények útvesztőjében.

Galícia, Spanyolország

Galícia buja vidéke festői szikláival, idilli halászfaluival és több száz strandjával igazi kikapcsolódást jelenthet a turistáknak, ráadásul az ország egyik legnépszerűbb gasztronómiai célállomásaként híresült el különleges tengeri fogásai miatt.

Gotland, Svédország

A svéd tengerparton fekvő Gotland a nyári napforduló júniusi ünnepe miatt szerzett magának hírnevet. A vidék lenyűgöző tájakkal, titokzatos erdőkkel, a múltból visszaköszönő halászfalvakkal és gyönyörű homokos tengerparttal is büszkélkedhet.

Zágráb, Horvátország

Zágrábot választotta a legtökéletesebb úti célnak a turisztikai szakértők csapata. Míg sok utazót a horvát sziklás tengerpart kristálytiszta vize csalogat az adriai partvidékre, sokan elfeledkeznek a főváros szépségéről. Zágráb kommunista épületeivel, az osztrák-magyar időkből megmaradt napfényes tereivel ugyancsak feledhetetlen élményt jelent a turistáknak. Ugyancsak feltörekvőben van a kézműves söripar, melyeket fesztiválokon is közszemlére tesznek.

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: wikimedia.org)