Jump to content

A kirándulás 3 egészséges mellékhatása

2017. 07. 28. 15:35

Azt leszámítva, hogy felfedezet a világot, rengeteg élményt és tapasztalatot gyűjthetsz, a rendszeres túrázásnak három igazán remek egészségügyi hatása is van.

Kiszakít, megihlet, feltölt, megnyugtat – legalábbis a kirándulni leggyakrabban a felsoroltak egyikének megtapasztalása miatt indulunk. A természet lágy ölén valahogy a mindennapok gondjai, a szerelmi csalódások, a munkahelyi nehézségek, a szív fájdalmait okozó tüskék valahogy nem is tűnnek olyan élesnek. A lelki feltöltődés azonban csak egy része a túrázás adta élménynek, ami nem csak a szellemet, hanem a testet is felölti.

A természet inspirál

Nem véletlen, hogy a legnagyobb írók is a természetből merítkeztek, ha múzsájuk cserben hagyta őket. A természetjárás egyik fantasztikus hatása, hogy beindítja a kreatív elmét, és növeli a problémamegoldó készséget.

Hogyan képes rá? Egyszerűen. A kirándulás közben a motoros mozgás teljes mértékben le van foglalva, az agyat pedig új ingerek és impulzusok érik, ezáltal a korábban kattogó gondolatok elhalkulnak, sőt el is tűnnek egy időre. Ennek következtében a stressz- szint csökken, az objektív gondolkodásra és problémamegoldásra ösztönző képességünk növekszik, így beindulnak azok az agyi folyamatok, amelyek a gond megoldásáért felelősek. Ezért van az a világmegváltó érzés a túra utáni hazatéréskor. A kreativitás visszatér, mert a blokkoló tényezők eltűntek, legalábbi csillapodtak.

Stresszcsökkentő

A zsúfolt, zajos mindentől hemzsegő városok alapvetően nagyobb stresszinttel járnak az ottlakók számára, mint a vidéki falvak. Épp ezért elhagyva a városi betondzsungelt, kiérve az első tisztásra, ember és zajmentes erdőbe a stressz-szint szépen lassan csökkenni kezd, a negatív gondolatok száma lecsökken, és a hangulatingadozás is csillapodik. Ez a zöld környezetnek köszönhető, sőt egy kutatás arra is fényt derített, hogy legalább 90 percet érdemes a természetben eltölteni, mert annyi idő alatt „tisztul” ki az agyunk a destruktív gondolatoktól és a stressz okozta nyomástól.

Happy Hours

A természet közelsége ösztönösen nyugtatja meg az ember. Egy 2012-es tanulmány szerint azok a kutatásban résztvevő alanyok, akik depresszióval és öngyilkossági gondolatokkal kezeltek, kevesebb negatív érzést éltek meg a természetben, és helyzetüket sem látták annyira reménytelennek.

A zöld környezet sugározta béke és nyugalom egyfajta meditatív állapotot eredményez és feléleszti a mélyen bennünk rejlő természetszerető, naturális embert, akit a város zaja sokszor elnyom.

Tehát, ha jót akarsz magadnak, akkor irány a természet!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)