Jump to content

3+1 mesés túraútvonal Európa legszebb vidékein

2017. 08. 23. 18:32

Hegyek, völgyek, árnyas erdei ösvények. A nyár a tökéletes alkalom arra, hogy túrabotot és hátizsákot ragadj, és családoddal, barátaiddal a természet szépségeit testközelből is megtapasztald. Európa változatos és lélegzetelállító vidékei olyan túraútvonalakat kínálnak, amelyek garantáltan emlékezetessé teszik az idei nyarat. Kalandra fel!

Egy kis hazai - Országos Kéktúra, Magyarország

Az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, összesen 1160 km-es turistautat követve Magyarország legszebb északi vidékeit ismerheted meg. A táv első hallásra soknak tűnhet, de aggodalomra semmi ok, a túra szakaszonként is teljesíthető, a terep pedig nem nehéz, így a család kisebb tagjai is szeretni fogják. Az egyes résztávok teljesítése után pecsétet kapunk füzetünkbe, az utat pedig onnan folytathatjuk legközelebb. Nemcsak a táj és a gyönyörű természetvédelmi övezetek, de a falvakban élő emberek kedvessége, vendégszeretete is színessé teszi a kalandot. Az éjszakákat a legkülönbözőbb szállásokon tölthetjük: panziók, kulcsosházak is várják a vendégeket, azonban ahhoz, hogy igazán közel érezzük magunkat a természethez, a sátrazást javasoljuk!

A belső utazás - Szent Jakab útja, Spanyolország

Az itthon csak El Caminóként ismert ősrégi zarándokút a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt. Az út legnépszerűbb szakasza a Pireneusok lábánál kezdődik és a galíciai Santiago de Compostela városáig tart, ahol a legenda szerint Szent Jakab apostol földi maradványait őrzik. Ez a táv körülbelül 780 km hosszú és 30-35 nap alatt teljesíthető. Ennél persze közelebbről is indulhatunk a céltól, ha nem szeretnénk egészéves szabadságunkat egyben kivenni. A népszerű túraútvonal mai napig őrzi spirituális jellegét: sokan a megújulás, elmélyedés, önmegismerés céljával vállalkoznak az útra. Ha egy testi-lelki kiszakadásra vágyunk a nagyvárosi életből, az El Caminót nekünk találták ki!

Kalandok az északi sarkkörön túl - Fjällräven Classic, Lappföld, Svédország

Érintetlen természet, végtelen zöld terek, lappföldi vadon. Az extrémebb vidékek kedvelőinek tökéletes választás a svéd túrafelszerelés-gyártó által nyaranta megrendezett Fjällräven Classic túra, ahova a világ legkülönbözőbb tájairól érkeznek a természetjárás hívei. A kanyargó folyók és hatalmas hegyek alkotta drámai táj végigkíséri a hétnapos utat, amely során megtapasztalhatjuk a nomád élet szépségeit. A Nikkaluokta és Abisko közötti 110 km-es útvonalon ugyanis a svéd allemansrätten (a természethez való közös hozzáférés joga) értelmében ott verhetünk sátrat, ahol éppen jól esik. A résztvevők így tiszta, csillagos ég alatt tölthetik az éjszakákat, ahol a csendet legfeljebb egy arra bóklászó rénszarvascsorda zavarhatja meg.  

+1.  A magaslatok szerelmeseinek – GR20, Korzika, Franciaország

Az 1972-ben épített 168 km hosszú GR20-as út átszeli egész Korzikát és Európa egyik legváltozatosabb táját mutatja be. Az elsősorban gyakorlott természetjáróknak ajánlott magashegyi túra körülbelül 15 nap alatt teljesíthető, és bár az út kifejezetten nehéz, erőfeszítéseinkért a gyönyörű, gránittal borított holdbéli táj, a jégkorszaki tavak, és a hósapkás hegycsúcsok kárpótolnak. Ha szeretnéd megismerni saját határaidat és egy kicsit jobban elmélyülni a hegymászás rejtelmeiben, irány Korzika!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)