Jump to content

Ide kerül a világ elektronikus hulladéka

2015. 07. 13. 12:30

Mi lesz a kidobott a laptoppal, elhasznált telefonnal, vagy épp mikróval, gondolkodott már ezen?

Az ENSZ elektronikus hulladékokkal foglakozó jelentése szomorú képet közölt digitális világunkról.
A nem kellő, elhasználódott, vagy megunt kütyük ezrével érkeznek végleges vesztőhelyre, ahol hatalmas szeméthegyet képezve enyésznek el az idők végezetéig.

Az technológiai eszközök végső állomása a Kínától nem messze lévő Guiyu városa. Az itt élő emberek szinte elsődleges megélhetését a beérkező szemét szétválogatása jelenti. Az elmúlt 10 évben – mióta a város a techno-vesztőhellyé avanzsált – az elektronikai hulladék 70%-a kisvárosban kötött ki.

A probléma ezzel az, hogy bizonyos újrahasznosítási szint után a maradékkal nem lehet mit kezdeni, ami számos környezeti-,és ökológiai probléma indikátora. Az ENSZ jelentése a város jelenlegi helyzetét, mint ökológiai katasztrófát szenvedett területként emlegeti.

A legnagyobb környezeti problémát az áramkörök, a huzalok és a műanyag- és rézdrótok jelentik. Ezek toxikus anyagként, káros anyagok tucatját sugározzák a talajba, ami onnan belekerül a körforgásba, a felszabadult szénhidrogén bekerül a levegőbe, vízbe.

A megoldást az illegális szemétszállítás megfékezése jelentené, de ezt maximum komoly bírsággal, retorzióval lehetne elérni – vagy azzal sem, hiszen kiskapuk mindig vannak és lesznek is.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: amazonaws.com)