A gömbhal, más néven fugu kedvelt csemege Japánban. Nem ritka, hogy nyersen is fogyasztják, bár ez elég veszélyes, mivel a természetes körülmények között nevelkedett fugu táplálkozása révén erősen mérgező. A szervezetében egy úgy nevezett tetrodotoxin nevű méreganyag található, ami halálos méreg. Ha bőrét, máját, egyéb belső szervét nem kellő körültekintéssel távolítják el, akkor fennáll a halálos mérgezés veszélye.
Japánban a feketepiacon elég népszerű, de ára is van, ami olykor több mint a pénz. A hal elkészítését nem végezheti akárki, csak és kifejezetten olyan szakács, aki ismeri a tradicionális készítési mivoltot. A fugu- szakács két-három év gyakorlat után vizsgát tesz a gömbhal elkészítéséből, és csak szigorú szabályok betartásával készítheti az ételt. A fugu-szakács különleges eszközzel dolgozik, hogy az összes mérgező részét eltávolítsa a gömbhalnak.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!