Jump to content

Gyilkos fogások I. rész

2016. 10. 26. 16:00

Vannak olyan tenger adta ellenállhatatlan finomságok, melyek ha nem jól vannak elkészítve, bizony az utolsó vacsorát jelenthetik. A gömbhal neve valószínűleg mindenki számára ismerősen cseng, de vajon azt hányan tudják, hogy miért halálos, ha nem megfelelően van elkészítve?

 

A gömbhal, más néven fugu kedvelt csemege Japánban. Nem ritka, hogy nyersen is fogyasztják, bár ez elég veszélyes, mivel a természetes körülmények között nevelkedett fugu táplálkozása révén erősen mérgező. A szervezetében egy úgy nevezett tetrodotoxin nevű méreganyag található, ami halálos méreg. Ha bőrét, máját, egyéb belső szervét nem kellő körültekintéssel távolítják el, akkor fennáll a halálos mérgezés veszélye.

Japánban a feketepiacon elég népszerű, de ára is van, ami olykor több mint a pénz. A hal elkészítését nem végezheti akárki, csak és kifejezetten olyan szakács, aki ismeri a tradicionális készítési mivoltot. A fugu- szakács két-három év gyakorlat után vizsgát tesz a gömbhal elkészítéséből, és csak szigorú szabályok betartásával készítheti az ételt. A fugu-szakács különleges eszközzel dolgozik, hogy az összes mérgező részét eltávolítsa a gömbhalnak.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

 

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)