Jump to content

Az ország, amit már lassan elnyel az óceán

2016. 10. 28. 18:05

Kiribati térségében évente 1,2 centimétert emelkedik a vízszint. A sziget a globális felmelegedés miatt csupán csak 3 méterrel a tengerszint felett van, a lakók kétségbeesettek, hiszen otthonukat lassan, de biztosan elnyeli a mélység.

Kiribati a Csendes-óceán középső részén terül el, az országot alkotó 33 atoll három szigetcsoportot alkot. A főváros Tarawa atollon található, amely a legnépesebb. A lakosság nagy része mikronéz eredetű, jelenleg kb. 102 000 fő lakja az országot. A gond gyakorlatilag itt kezdődik.

A helyi lakosoknak ugyanis sürgősen megoldást kell találni a problémára, mivel belátható időn belül – a kb. 2100-ra -, becsléseik szerint 30-40 éven belül végleg elsüllyed lakhelyük. Többen igyekeztek menekültstátuszért folyamodni Új-Zélandon, de zárt kapukat döngettek. Végső elkeseredésükben vásároltak egy 20 négyzetkilométeres szigetet, az otthonuktól 2000 kilométerre, és ha itt az idő, akit csak tudnak átköltöztetnek. Persze ezzel a gond közel sincs megoldva.

Az ipari környezetszennyezés oly mértékben károsítja a bolygót, hogy a tengerszint rohamosan növekszik a hőmérséklettel arányosan, míg a jégsapkák olvadnak. Ezt mi még nem érezzük, de Kiribati példája valós antiutópia mindannyiunk számára.

Most még csak csodálkozunk azon, hogy lassacskán trópusi nyarak köszöntenek be, enyhe téllel, de nem fogjuk fel ennek jelzés értékét. Ha így folytatjuk a környezeti pusztítást nem csak kisebb szigetek tűnnek el a felszínről, hanem olyanok is mint, Japán, vagy Kína.

Kiribati esetében a helyzet visszafordíthatatlan, de az igazi globális katasztrófa még megelőzhető lenne.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)