Jump to content

Ezeket a nyaralóhelyeket kerülték tavaly a magyarok

2017. 04. 25. 15:05

Alaposan átalakultak a nyaralási szokásaink, kortól nemtől és anyagi helyzettől függetlenül.

A Szallas.hu 2016 nyarára vonatkozó előfoglalási adataiból, valamint az ezzel párhuzamosan készített online kutatásából: 10 megkérdezettből 9-et befolyásolt, és körültekintőbbé tett a terrorfenyegetettség a nyaralási célpont kiválasztása kapcsán. „Az óvatosság ráadásul nemtől és kortól függetlenül gyakorlatilag egyforma mértékben megfigyelhető, ennek eredményeként a magyarok idén olyan klasszikus nyaralóhelyeket utasítanak el – érthető okokból –, mint például Törökország. A korábban rendkívül népszerű helyszín az élen végzett azon a listán, mely a magyarok által 2016 nyarán biztosan nem választott úti célokat gyűjti egybe” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette, hogy ennek a belföldi turizmus számára ugyanakkor pozitív hozadéka van.

Horvátország vagy Balaton?

Azok körében, akik tavaly nyáron külföldre látogattak azok körében egyértelműen Horvátország volt a legnépszerűbb, minden 4. válaszadó ide tervezte nyaralását. A horvát tengerpart közkedveltségét egyedül a Balaton volt képes felülmúlni: a Szallas.hu kutatásában részt vevők kétharmada nyilatkozott úgy, hogy ha nyáron vízpartra vágyik, akkor szívesebben utazik a Balatonra, mint a horvát tengerhez. „Tavaly március elején 70 százalékkal több előfoglalás érkezett Horvátországba, illetve 60 százalékkal több a Balaton környéki településekre 2015 hasonló időszakához képest, a foglalások számát tekintve ugyanakkor egyértelműen a magyar riviéra vezetett” – tette hozzá Szigetvári József.

A legnépszerűbb városok az előfoglalások darabszámát tekintve belföldön Siófok, Balatonfüred, illetve Zamárdi, míg Horvátországban Crikvenica, Medulin és Zadar voltak. „Az átlagos vendégszámot vizsgálva az is látható, hogy a családos utazók léptek tavaly még korábban, és választották a kiszámíthatóságot, elsősorban a 4 napnál hosszabbra tervezett nyaralások esetében” – tette hozzá a Szallas.hu ügyvezetője. A kimagasló kereslet ugyanakkor az átlagárak növekedésében is meglátszott, a horvát szálláshelyek 11, míg a balatoniak átlagosan 15 százalékkal voltak drágábbak a tavalyi csúcsszezonban. Ennek is köszönhető, hogy a déli szomszédainknál az előfoglalások 90 százaléka, míg a belföldiek közel fele a családok számára gazdaságos és kényelmes megoldást kínáló apartmanokra vonatkozott.

TOP 5 ország, ahová nem utaztunk tavaly nyáron

  1. Törökország
  2. Egyiptom
  3. Görögország
  4. Tunézia
  5. Szíria

A tavalyi TOP 5 horvát nyaralási helyszín az előfoglalások alapján

  1. Crikvenica
  2. Medulin
  3. Zadar
  4. Vir
  5. Bibinje

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)