Jump to content

Szokatlan nyaralásra vágynál? Irány a Nyugat-Balkán!

2017. 04. 28. 15:00

Bár a külföldi nyaralásról a legtöbbünknek Olaszország, Görögország vagy Spanyolország jut az eszébe. Néha érdemes jobban körülnézni az utazási szolgáltatók oldalán, mert az új, kevésbé ismert úti célok között az élelmesek meglepően vonzó ajánlatokra bukkanhatnak.

Április elején indultak el a Wizz Air járatai a Nyugat-Balkánra, és az öt új úti cél közül Tiranát várták a gyakori utazók. Az albán fővárost az elmúlt pár évben kezdték felfedezni a turisták, és az ebben rejlő lehetőséget a város vezetése is felismerte. „A mediterrán és a balkáni hangulat egyedülálló módon keveredik Tiranában” - fogalmazott Csanálosi István, a Wizz Tours ügyvezető igazgatója. Hozzátette, azoknak ajánlják, akik kedvelik a színes, hangos, kicsit kaotikus városokat, ahol még nem leptek el mindent a nyugati turisták, és nyáron is találni megfizethető szállást.

Városlátogatás vagy tengerparti nyaralás?

Montenegróban nem kell választani, a kettőt akár egy hétvége alatt is össze lehet kötni. „Érdemes egy-két napot szánni a főváros török építészeti emlékeinek és egyre többfelé nyíló hangulatos kávéházainak felfedezésére” – mondja Csanálosi. Szerinte a város talán legjobb tulajdonsága valójában kényelmes elhelyezkedése a kis országban. „Alig egy órányira a fővárostól már kijutunk a tengerhez, és az Adria talán legszebb partszakaszán, a Kotori-öbölnél üldögélhetünk egy pohár jó montenegrói vörösborral.” Podgoricába hetente kétszer repül a Wizz Air, egy júniusi hosszú hétvége repülőjeggyel és szállással együtt fejenként akár negyvenezer forintból is megoldható. Aki pedig azt hinné, hogy diszkont áron csak a közeli európai országokba utazhat, téved: már Közép-Ázsia sztyeppéi is elérhető távolságba kerültek, amióta a Wizz Air elindította asztanai járatát Budapestről.

„Kazahsztán nem az a klasszikus nyaralóhely, de a kirándulni kedvelő, kalandvágyóbb utazóknak mindenképpen érdemes megfontolni egy látogatást” – mondja Csanálosi István. Asztana, a kazah főváros futurisztikus, 21. századi építészetével, gazdag múzeumaival és kiállításaival büszkélkedhet, ráadásul az idei világkiállítás helyszíneként szeptemberig a szokásosnál mozgalmasabb lesz a város. A természetet kedvelőknek is javasolt ellátogatni Kazahsztánba, hiszen a fővárostól nem messze található a Világörökség részeként is számon tartott Korgalzhyn nemzeti park, ahol flamingók, pelikánok, darvak és számtalan más madárfaj nagy csapatai figyelhetők meg.

 

(Forrás: vakaciozzunk.hu, profit7.hu l Kép: pixabay.com)