Jump to content

Több tucat új mélytengeri fajra bukkantak Tasmániánál

2017. 06. 01. 20:28

Bizarr teremtmények tucatnyi új faját fedezték fel ausztrál kutatók Tasmánia partjainál egy eddig feltáratlan mélytengeri szakadékban.

 

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) által támogatott expedícióban a kutatók apró hálókat és víz alatti kamerákat használva tanulmányozzák a több mint négyezer méter mély szakadékot, hogy megismerjék lakóit.

“Jó néhány elképesztő teremtményt láttunk: a videokamerán keresztül megfigyeltünk már egy kimérához hasonlító lényt is, ami az ausztrál vizekben rendkívül ritka” – mondta Di Bray, az expedíció egyik résztvevője.

A bizarr teremtmények sorát gyarapítja egy hal, amelynek fényérzékeny lemezek vannak a feje búbján, valamint egy “arctalan hal”, amelyhez hasonlóról 1870 óta nem született feljegyzés.

“Ennek a halnak van orrlyuka és szája, de nincs arca. Nyilvánvalóan van szeme valahol, de tényleg semmit sem látni belőle” – mondta Bray.

Az expedíciót vezető Tim O’Hara szerint ez az első alkalom, hogy kutatócsoport indult a szakadék feltérképezésére azon célból, hogy adatokat gyűjtsenek a klímaváltozás mélytengeri hatásairól.

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: wikimedia.org)