Jump to content

Hawaii betekintést kapott a jövőbe

2017. 06. 02. 09:05

Miután egyre magasabb, rekordokat döntő dagályok árasztják el a festői Hawaii-szigeteket, a lakók betekintést kapnak a tengerszint emelkedésével küzdő szigetcsoport következő évtizedeinek legnehezebb kihívásaiba: a sziszifuszi küzdelembe, amiben egyértelműen ők, a szigetcsoport és lakói a gyengébbik fél.

 

Beköszöntött a jövő a festői Hawaii-szigeteken, legalábbis a jövő óriási hullámai, melyek egyre jobban elmossák majd a kisebb szigeteket és partvidéki városokat. Immár másodszorra árasztotta el a “király dagály” jelenségként ismert drámai vízmennyiség a partokat. Ez a hullámsorozat azonban nem akármikor jöhet létre, valójában sok különböző tényező összeadásából alakul ki: a magas dagály, a tavaly pusztító El Niño, az éghajlatváltozás, az óceáni örvények kavargása és a déli partvidékre csapódó, déli duzzanatnak hívott jelenségek összeadódásából – figyelmeztet a The Atlantic kedd írásában.

Ezek a király hullámok rendszeresen meglátogatják Hawaii szigeteit, évente többször is beköszöntenek, de az idei év látogatásai igencsak különös eredménnyel jártak. A tengerszint 15 centivel feljebb kúszott, mint azt a tavalyi becslések alapján várták volna. Áprilisban az előrejelzések mellett a sziget körüli vízmennyiség 1905-ös rekordja is megdőlt. Tudósok szerint ez a csúcsérték még 2017-ben változni fog.

Megszólalt a vészharang a turistaparadicsomban

Honoluluban számos út a víz alá került. A strandokat kimosta az ár, a szállodák már nem szórakoztatják vendégeiket a tengerpartokon, helyette inkább készenlétbe helyezték a generátoraikat, várják az elkerülhetetlen áramszünetet. Azok, akiknek tengerparti ingatlannal rendelkeznek, az összes elektronikus készüléket felvitték a földszintről az emeletre, és kocsijukkal is máshol parkolnak. Az emberek az utcán úszó halakat fényképeznek. A szigeteken található kisebb hegyeket elhordták parkolókba és más különböző helyekre, ahova nem akarják beengedni a vizet.

A hawaii lakosok is rájöttek időközben: most valóban megszólalt a vészharang. A király hullámok nem történelmi anomáliák, ők az előörsei annak, ami pár évtized múlva bekövetkezik.

“Néhány évtized múlva ez lesz itt az új norma” – mondta Chip Fletcher, a Hawaii Egyetem Óceán- és Földtudományi és Technológiai Iskolájának egyetemi tanára. Szerinte Hawaii szigeteinek ezt a hatalmas dagályt gyakorlásként kellene felhasználniuk, és finomítaniuk kellene a megoldásaikon, hiszen záros időn belül erről szól majd az itteni élet.

Tudósok szerint Hawaiinak 2100-ig csaknem egy méteres tengerszint-emelkedéssel kell majd szembenéznie. Ez alaposan átalakítja majd a szigetlakók életét. De a dagály nem kelt akkora feltűnést a médiában, mint a hurrikánok és a cunamik, ezért a tudósok különböző módszerekkel próbálják szemléltetni a vízemelkedés pusztító hatását: újabban önkénteseket vesznek fel, hogy dokumentálják és írják le saját szavaikkal a király hullám okozta nehézségeket. A hatvan náluk dolgozó önkéntes több mint 900 fotót táplált be eddig a rendszerbe, és a feliratozott képeikkel sokkal nagyobb hatást érhetnek, mint egy tudományos leírással.

Készülnek a jövő térképei 

A hawaii tisztviselők már hozzáfogtak egy olyan térkép elkészítéséhez, ami megjósolja és figyelemmel követi a szigetek legérzékenyebb területeit az erózió és áradások tekintetében, emellett pedig azt is bemutatják, hogy milyen jövőkép tárul majd a szigetlakók elé 2030-ban, 2050-ben, 2075-ben és a 22. század küszöbén.

Mindeközben a júniusi előrejelzés azt mutatja, hogy az áprilisi és májusi dagály meg sem közelíti azt a vízmennyiséget és rombolást, amivel júniusban számolnia kell Hawaii szigeteinek.

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: wikimedia.org)