Jump to content

Vigyázzunk autónkra!

2017. 06. 08. 16:30

Hiába a folytonos jó tanács, a személygépkocsi vezetők egy része továbbra is gyakran úgy száll ki autójából, hogy közben jár a motor. Ez a lezserség - vagy mondjuk azt figyelmetlenség - sokszor megbosszulta már magát, mivel a közelben ólálkodó autó tolvajoknak csak be kell pattanniuk a vezető ülésre, és azonnal teljes gázzal távozhatnak a helyszínről.

Trükkös autó tolvajok agyafúrt módon gyakran maguk provokálnak olyan helyzeteket, hogy a naiv autósokat kiugrasszák verdájukból. Váratlan szituációkat idéznek elő, melyek a gépkocsivezetőket kibillentik a megszokott rutinjukból. Sokan minden elővigyázatosságról megfeledkezve azonnal zsigerből reagálnak. Azt a kis apróságot pedig elfelejtik, hogy gyakorlatilag tálcán kínálják fel autójukat a tolvajoknak, hiszen az ülés előmelegítve, a motor jár, így a tolvajnak "kreatív" indítással sem kell bíbelődni, hiszen a slusszkulcsot "gondosan" indítási üzemmódban hagyják.

Mi kell még egy autó tolvajnak?

Jelen írás keretében nem a tolvajoknak kívánok tippeket adni, hanem az autójukat féltő tulajdonosoknak igyekszem érzékeltetni a potenciális veszélyeket. Ha ugyanis legalább alapfokon tisztában vagyunk ezekkel a trükkökkel, akkor már nyert ügyünk van. Egy kis paranoia pedig soha sem árt. A trükkök száma és stílusa is természetesen szinte végtelen. Itt csupán ízelítőül teszek közzé néhányat,- nem árt mások hibájából tanulnunk! Klasszikus autólopási módszer, hogy a naiv autóst egy úttesten heverő, balesetet szenvedett személy kényszeríti megállásra. Miközben a jóhiszemű autós minden elővigyázatosságát félretéve a segítőkészségéről tesz tanúbizonyságot, addig a készenlétben lévő tolvajok csak a kedvező pillanatra várnak. Napnál világosabb, hogy a balesetet szimuláló személynek kutya baja sincs. A járó motor, a nyitva hagyott ajtó viszont óriási kísértés, aminek nem tudnak ellenállni a bűnözők. Megoldás: Bármilyen segítőkészek vagyunk is, ha megállunk, állítsuk le a motort, a kocsinkat zárjuk be, és ha van riasztónk, azt élesítsük be. Csak ezt követően kezdjünk hozzá emberbaráti kötelességünkből fakadó feladatainknak.

A fenti trükkhöz nagyon hasonló az a megoldás, amit a "kalandvágyó" tizenévesek csinálnak. A banda egyik tagja szándékosan a közlekedő autó elé lép, provokatív módon megállítva a mit sem sejtő autóst. Még ki is rángatja a vélhetően megriadt sofőrt a volán mögül, majd a figyelmét elterelendő műbalhé keretében dulakodásba is kezd. A dulakodás természetesen csupán része az elterelő hadműveletnek. Lényeg, hogy totálisan elvonja szerencsétlen autós figyelmét a hátrahagyott autójáról! A lesben álló cinkostársak pedig élnek a felkínált lehetőséggel, azonnal az autóba pattannak és elhajtanak a helyszínről.

Megoldás: Ilyen kiprovokált helyzetben nem kell azonnal kinyitni a kocsi ajtaját, hanem dudálni kell vagy kitérni a provokátor elől. Ha más megoldás nem kínálkozik, akkor hátramenetbe kell kapcsolni és úgy elhagyni a helyszínt. De a bátrabbak ki is szállhatnak a kocsiból, hogy rendre intsék a hőzöngő fiatalembert, ám előtte állítsuk le a motort és csukjuk be az autót. Az indítókulcsot pedig tegyük zsebre!

A figyelemelterelésnek természetesen számtalan más válfaja is létezik. Profi, szervezett csoportok kinéznek maguknak egy autóst, majd mopeden követni kezdik. Az egyik mopedes szándékosan nekiütközik a kocsi hátsó részének, de csak annyira, hogy kisebb riadalmat keltsen a vezetőben. A naiv vezető szintén kiszáll kocsijából - tisztázandó a kisebb karambolt - eközben a cinkostárs a jobb oldali első ajtót gyorsan kinyitja és kiemeli a hölgy kézitáskáját.

Megoldás: Ugyancsak az a megoldás, hogy miután kiszállunk az autóból, azonnal leállítjuk a motort és lezárjuk a központi zárat - vagy beriasztjuk a kocsit. Bárhol is vagyunk, mindenhol ez a teendő, de külföldön és számunkra idegen közegben különösen!

A gépkocsivezetőkre induláskor is bőségesen leselkednek veszélyek.  Gyakorlatilag egy papírral és egy kis cellux ragasztó segítségével is el lehet lopni egy autót. Csupán fel kell írni egy üzenetet a kocsi hátsó szélvédőjére, ami a kellő időben felkelti a sofőr figyelmét. Beindítja a motort, majd tolatásba kapcsol, és mivel hátra kell pillantania, észreveszi a hátsó szélvédőn a feliratot. Nagy úr az emberi kíváncsiság. Azonnal kiszáll a kocsijából a fent már leírtak szerint. A lesben álló tolvaj pedig átveszi a vezetést, és angolosan távozik az elegáns autóval. De három üres konzervdobozzal és egy kis zsineggel is zavart lehet kelteni.  A friss házasoknál jó móka az autó hátsó lökhárítójára szerelt, zörgő hangot adó üres konzervdoboz. Egy munkába siető autós esetében a tudta és belegyezése nélkül odakötözött zörgő konzervdoboz hirtelen akár valamilyen elhárítandó műszaki akadálynak is tűnhet. Az autó mihelyst mozgásba lendül, a konzervdobozok elkezdenek zörögni. Az autós azonnal megáll, és anélkül, hogy leállítaná a motort és bezárná az ajtaját, kiszáll szemrevételezni a helyzetet. Ezt a néhány másodpercet használja ki a készenlétben lévő tolvaj, és előlépve rejtekhelyéről azonnal bevágódik a volán mögé. Ilyen nem túl elegáns módszerrel is el lehet kötni egy elegáns autót.

Megoldás: Ismételten fő az elővigyázatosság! Addig nem szállunk ki soha az autónkból, amíg le nem állítjuk a motort - már csak környezetvédelmi szempontból is - és nem zárjuk be gondosan az autónkat, vagy nem élesítjük be a riasztó rendszerűnket. Gyakorlatilag ezeket a lépéseket kell magunkba zsigeri szintre vinni, hogy reflexből helyesen reagáljunk!

A dél-amerikai módszer lényege, hogy az egyik elkövető feltöri a parkoló személygépkocsit, és azonnal beül a volán mögé. Annak érdekében, hogy ne kelljen értékes másodperceket a gyújtás beindítására szentelni, a cinkostársa mögé sorol az autójával és tovább tolja az ellopásra kinézett autót. Csupán a féket kell kiengednie a tolvajnak, és kormányoznia az autót. A trükk lényege, hogy minél előbb eltűnjenek a helyszínről. De valószínűleg egyfajta szakképzetlenség is állhat a háttérben, mert az igazán profik másodpercek alatt be tudják indítani a motort slusszkulcs nélkül is. Megoldás: Telepítsünk riasztó rendszert a kocsinkba, vagy akár kormányzár szerkezetet is.

Manapság - amikor nem szárnyal a gazdaság - minden értékünkre fokozottan vigyáznunk kell. Egy percre se hagyjuk magára az autónkat oly módon, hogy nagyvonalúan benne hagyjuk a slusszkulcsot. Se a garázsba történő beállás közben, se pedig a benzinkútnál ne legyünk ilyen "nagyvonalúak". Egyre több alkalmi tolvaj él az ilyen felkínált lehetőséggel! Egy biztonsági kamerafelvétel rögzítette, hogy egy alkalmi tolvaj ellop egy túlzott lezserséggel hátrahagyott sárga Porsche személygépkocsit. A tulajdonos csak néhány percre hagyta magára a nem olcsó járgányt. Vélhetően fizetni akart. Hát erre rettenetesen ráfizetett! Megoldás: Bármilyen lazának is látszik kilibbenni az elegáns verdából, és anélkül, hogy lezárnánk a központi zárat vagy a riasztót, csak úgy besétálni a benzinkútra, kerüljük ezeket a lezser allűröket, mert könnyen ráfizethetünk.


(Forrás: vakaciozzunk.hu, steve4security l Kép: pixabay.com)