Jump to content

Terrorfilmet nézetnek a nyaralni indulókkal

2017. 07. 11. 09:05

Filmnézéssel próbálják felkészíteni a nyaralni induló briteket az esetleges terrortámadásokra. A brit külügy által hétfőn közzétett rövid videó három dologra szólítja fel a bajba került turistákat.

Egy négyperces filmben tájékoztatják a brit lakosságot arról, hogy mire készüljenek, ha külföldön egy terrortámadás közepén találják magukat. A brit külügy július 10-én közzétett, négyperces kisfilmjében egy fegyveres csoport átveszi az uralmat egy turistákkal teli hotel irányítása fölött. A videós tartalom kísértetiesen emlékeztet a 2015-ös tunéziai terrortámadásra, ahol a fegyveresek 30 britet gyilkoltak meg.

Szalad, bújik, értesít

A film három dologra szólítja fel a nézőket: terrortámadás esetén először rohanni, majd elbújni, végül értesíteni kell a rendőrséget. A brit rendőrség már 2015-ben, a párizsi terrortámadás után is hasonló tanácsokkal látta el a publikumot, de az új, videós felhívás minden bizonnyal több emberhez eljut majd.

A brit külügy nemzetvédelmi és terrorellenes vezetője is csak ajánlani tudja a kisfilmet: “Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg ezt a kisfilmet, mielőtt elindul nyaralni” – hangoztatta Lord Ahmad. Hozzátette, hogy arról nincs pontos információjuk, hogy a brit nyaralók ellen terrortámadás lenne készülőben, de a kisfilm is egy olyan egyszerű lépés, amivel a lehetséges támadások alatti borzalmakat lecsökkenthetik.

Mint a repülőkön

A kisfilmet reklámozó nemzeti koordinátor egy repülős út előtti tájékoztatáshoz hasonlította a négyperces felvételt.  Scott Wilson nyomozó, a  védelmi és megelőzési kezdeményezés munkatársa szerint a film nem azért készült, hogy félelmet keltsen a nyaralni indulókban. Kötelességüknek tartják, hogy minden külföldre utazó fel legyen készülve a különböző veszélyhelyzetekre.

A Brit Utazási Irodák Szövetsége (ABTA) már 23 ezer munkatársát képezte ki egy hasonló támadásra, az említett dolgozókat gyanús tárgyak és személyek felismerésére is felkészítette.

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: wikimedia.org)