Jump to content

Két évtizedes mélyponton a törökországi idegenforgalom

2016. 07. 02. 16:00

Huszonkét éve nem látott szintre zuhant az ország idegenforgalma, májusban például 34,67%-kal kevesebb külföldi turista érkezett az országba, mint tavaly. Minek tudható be a helyzet?

A magyarok száma is érezhetően csökkent a török régiókban. Míg 2014 májusában 8165 magyar utazott Törökországba, majd ez a szám a következő év azonos időszakában 12,54 százalékkal 9189-re nőtt, addig az idén májusban már csak 4731 magyar választotta úti célként Törökországot. A hazaiak áprilisban még inkább más úti cél felé vették az irányt, amit összesen 55%-kal kevesebb Törökországba utazó magyart jelent.

Alig két és fél millió turista

Két hónappal ezelőtt csupán 2,49 millió külföldi választotta pihenése céljául Törökországot, míg egy évvel ezelőtt ez a szám 80 millió volt.

A török vendégforgalom nagy részét korábban az orosz és a német turisták jelentették, akik száma májusban 91,82, illetve 31,50 százalékkal zuhant.

A legújabb adatok azért figyelemreméltóak, mert Törökország minden évben május és október között könyveli el turisztikai bevételeinek mintegy 70 százalékát - írta kedden a Hürriyet című török napilap internetes oldalán. Az újság arra hívta fel a figyelmet, hogy európai viszonylatban a nyári előzetes foglalások számában 40 százalékos a csökkenés.

A törökországi turizmust az Oroszországgal tavaly novemberben kialakult feszült viszonyon túl az veti vissza ennyire, hogy az utóbbi időben több terrortámadás is történt. Csak az ország turisztikai központjának számító Isztambulban az idén már három öngyilkos merényletet követtek el. Januárban tizenkét német turista vesztette életét, amikor az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyik terroristája felrobbantotta magát a történelmi városnegyed részét képező Sultanahmet téren, márciusban pedig három izraeli és egy iráni állampolgár halt meg az IÁ egy hasonló akciójában a metropolisz sétálóutcájában, az Istiklal sugárúton.

A török turizmus a jelenlegi helyzetben, nem számíthat sok jóra.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)