Jump to content

Hotel vagy Motel?

2017. 03. 23. 17:05

A motel szó hallatán az embernek mindig egy kicsit baljós érzete támad, és lepukkant, kényelmetlen szobákra asszociál. Hiszik vagy sem, egy hotel esetében is ugyan az fennállhat. A kettő közti különbség mélyebben gyökerezik, mintsem ahogy a köztudatban él.

A hotel és motel között jócskán van különbség, nem csak ár, ellátás, és a szoba szempontjából, hanem a funkciója felől tekintve is.

A motel a „motor hotel” szavakból jött létre, ami tulajdonképpen magában rejti funkcióját. A motelek általában főutak, mellékutak mellett találhatók, és a betérő vendégek általában egy éjszakát töltenek el ott. A két éjszaka azért ritka, mert a motel gyakorlatilag arra funkcionál, hogy az ember meg tudjon szállni valahol, ha ráesteledik.

Ebből kifolyóan az ellátás színvonala alacsonyabb. Az egy-két szintes épületekben nincs semmi extra felszereltség, és legtöbb esetben a külön funkcionáló éttermi részen lehet csak ételhez jutni, természetesen pénzért, ugyanis legtöbbször nincs étkezés a szoba árában. Persze előfordul, hogy „kontinentális” reggelit jár a szobához, de az igen szegényes.

A moteleknek nincs minősítésük, viszont lényegesen olcsóbbak, mint a hotelek. A motel és a szobák felszereltsége – ha valamely frekventáltabb területen fekszik - egészen elfogadható, viszont az eldugott területen fekvő fogadók eléggé szocreál ízlésvilágot tükröznek. A szobák gyakran a parkolóra, útra néznek. Nincs őrzött parkoló.

A hotelek ezzel szemben sokkal többet kínálnak, ami a csillagszámmal párhuzamosan növekszik. Elhelyezkedésüket tekintve bárhol megtalálhatók, függetlenül a területi frekventáltságtól. Megjelenésükkel is igyekszenek kifejezni az általuk képviselt színvonalat, így lényegesen díszesebb homlokzattal bírnak, mint a motelek. Nem csak a kinézet szempontjából, hanem a szolgáltatások felől szemlélve is eltérőt kínálnak.

A hotelek eredendően amiatt létesültek, hogy a több napra érkező vendég igényét, és ott tartózkodását a lehető legkényelmesebbé tegyék, ezért számos extrával bírnak. Legtöbbjük szórakoztató és fitnesz termekkel is rendelkezik, melyekben billiárd-, és ping-pong asztal, squash-, és teniszpálya egyaránt megtalálható, illetve medencék, jakuzzi, és szauna is (esetenként, konferencia termek is igénybe vehetők).

A szobák jól felszereltek (és ez most a 3 – látens 4- csillaggal bíró szálláshelyekre értendők), televízió, WiFi, törölközők, esetleg fürdőköpeny is a felszerelés részét képzi. Az ellátás: reggeli, félpanzió, all inclusiv, és annak a Light közül választható. A szobák nézhetnek utcára, belső kertre egyaránt. Fedett és őrzött parkoló egyaránt található. A kibővített ellátás, és szolgáltatás minősége persze az éjszakánként fizetett árban is megmutatkozik.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: honestlywtf.com)