Jump to content

Autóbérlés külföldön: hogy ne verjenek át?

2017. 04. 05. 15:05

Előfordul, hogy a külföldi utazás során nem elé a helyi tömegközlekedés, hogy az általunk kinézett úti célokat elérjük, ilyenkor pedig jól jönne egy autó. Robogót, motort és autót a világ bármely pontján bérelhetünk, ám nem árt vigyázni a kiskapukra.

Az kényelem vagy szabad utazás szerelmeseit azonnal az autókölcsönző táblája felé vezeti első útjuk, amint leszálltak a repülőről. Nem csoda, hiszen kényelmesebb bejárni a várost négy vagy két keréken, mint tömegközlekedéssel. No, de a kényelemnek is megvan az ára, sőt ha nem figyelünk oda, még rá is fizethetünk.

Mit írsz alá?

Triviális tanács, ám sokan a mai napig aláírják az orruk elé dugott papírt. Pedig, ki tudja, mit tartalmaz a szerződés apró betűs része? A meglepetések és a kellemetlenségek elkerülése végett mindig el kell olvasni a szerződést, még akkor is, ha idegen nyelven íródott. Ha a helyi nyelvet nem beszéled, kérj angol nyelvű változatot, hiszen annak mindenhol kell lennie!

Kedvezőbb árak

Ne ragadj le az elsőnél! Nézz körbe é kért több ajánlatod. Nem baj, ha elmegy rá az első nap délutánja, elvégre az amúgy is olyan „fél nyaralás” érzetű még. Lehet, hogy a harmadik autókölcsönzőnél kedvezőbb árakat találsz, ami hosszabb távon megtérül!

Fontos, hogy pontosan informálódj, mit tartalmaz a bérleti díj, és mi az, amiért pluszdíjat kell fizetned! Extra szolgáltatás lehet például, ha gyermekülést is szeretnél vagy épp a repülőtéren vennéd át a járművet.

Hírnév

Ez esetben érdemes azt az autókölcsönzőt választani, amiről legalább hallottál már, vagy a weboldalán az értékelések döntő többsége pozitív. A rossz nevű autókölcsönzők könnyen visszatartják vagy letagadják a biztosítékként otthagyott pénzt.

Letét

Máris a legfontosabb részhez érkeztünk. Sokat elárul a cégről, hogy kér-e biztosítékot (olyan esetekre, ha elveszne a kulcs, vagy megsérülne az autó), és ha igen milyen formában.

Kérhetik készpénzben előre, vagy a bankkártyára is terhelhetik. Ez esetben érdemesebb a készpénzes változatot előnyben részesíteni, biztos, ami biztos alapon.

A letét a szerződésben foglalt bérlési nap végeztével visszajár. Viszont visszatarthatják minden mondvacsinált ürüggyel. Viszont, ha a szerződésben foglaltaknak maradéktalanul eleget tettél, tehát,

a szerződésnek megfelelő üzemanyag-mennyiséggel juttatod vissza az autót, nincs rajta sérülés, és a kulcsok is megvannak, a kölcsönző társaságnak kötelező visszaadni a letétet.  

Biztosítás

Az ördög soha nem alszik. És igen veled is megtörténhet, hiába gondolod, hogy úgysem! Az unió tagállamaiban megkötött autóbérleti szerződések és a bérleti díj általában tartalmazza a kötelező felelősségbiztosítás díját is. Viszont érdemes megérdeklődni, hogy ezen felül van- és ha van, milyen típusú biztosítás vonatkozik még a kocsira (törés, lopás, stb.).

Minden esetre, mielőtt elviszed az autót készíts róla alapos dokumentációt, még a helyszínen, hogy ártatlanságot igazolni tudd, ha a szükség úgy hozza.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com, staticflickr.com)