Jump to content

Készpénz vagy kártya? Mivel fizessünk a nyaralás alatt?

2017. 06. 23. 09:05

Nemcsak az útvonalat, a pénzügyeket is érdemes előre megtervezni. Az utalás, a váltás és kártyahasználat költségei könnyen tízezer forint fölé mehetnek. Mikor, hol és hogyan érdemes bankkártyát vagy hitelkártyát használni és hol érdemes inkább készpénzzel fizetni?

Fontos, hogy több fizetési lehetőségre is gondoljunk, ugyanis nemcsak az fordulhat elő, hogy nem tudjuk használni bankkártyánkat az adott helyen, de egy nem várt technikai probléma is felléphet, melynek következtében csak a készpénzes fizetés marad lehetőségként – mondta el Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője, aki arra hívta fel a figyelmet, ha megvan az úticél, tájékozódjunk, hol mivel érdemes fizetni, térképezzük fel, hogy mi a számunkra hasznosabb, kedvezőbb fizetési eszköz.

Mire figyeljünk külföldi készpénzfelvétel esetén?

Az elmúlt években jelentős fejlődéseken ment keresztül a bankkártya, Magyarországon a chip kártyát a korábbi mágnes csíkos kártyához képest már természetes módon használjuk, mert egy sokkal biztonságosabb környezetet teremtett, élen járva ezzel a világban – hangsúlyozta Sütő Ágnes, a Bankszövetség területi vezetője.

Elmondta, sok helyen nem biztonságos kiadni kezünkből a bankkártyát, távol-keleti bazárokban, piacokon erre érdemes nagyon odafigyelni. Ám ma már fizethetünk a legújabb technológiának köszönhetően akár egy érintéssel is, amellyel bár általánosan csak kisebb összegeket tudunk kifizetni, de sokkal biztonságosabb és gyorsabb tranzakció is.

Külföldi készpénzfelvétel esetében óvatosan és ugyanolyan elővigyázatossággal vegyünk fel készpénzt, mint akár Magyarországon is. A készpénzfelvétel költségeiről érdemes előre tájékoztatást szerezni – hívta fel a figyelmet. Lehetőleg olyan automatát válasszunk, amely be van kamerázva, és egy forgalmasabb, akár belvárosi helyen található.

Tájékozódjunk az utazási irodáknál

A kiválasztott utazási iroda is tud tájékoztatást nyújtani arról, milyen valutát hasznos váltani, dollárt vagy eurót vigyenek magukkal a külföldre utazók – tájékoztatott Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke.

Elmondta, egyes afrikai országoknál előfordul, hogy csak új kiadású dollárt adnak és fogadnak el egyaránt, de vannak egyes ázsiai országok, ahol nincs lehetőség bankkártyás fizetési módra, ott csak és kizárólag készpénzzel fizethetünk – tette hozzá.

Csak hitelkártyát fogadnak el

Előállhat olyan helyzet a külföldi nyaralásunk során, legfőképpen szállodáknál vagy autóbérlésnél, hogy egy bizonyos összeget zárolnak a bankkártyán, amely egyfajta kaucióként működik az adott cégnél vagy társaságnál, érdemes erről is előzetes tájékoztatást szerezni – mondta el Fülöp Zsuzsanna. Hozzátette: tisztában kell lenni a bankkártya napi limitjével is, nehogy a fizetés során érjen minket meglepetés.

Ha ellopják a bankkártyánkat, előzőleg írjuk fel, hogy hová telefonáljunk, és mik azok a teendők, amelyeket ilyenkor érdemes megtenni – hangsúlyozta.

Mielőtt külföldre indulunk bankkártyánkkal…

Célszerű bejelenteni a bankunknak, ha külföldre, különösen, ha az Európai Unión kívüli országba utazunk, hiszen a bankok egy olyan figyelő rendszerrel rendelkeznek, amely észleli, ha a megszokottnál eltérő fizetések keletkeznek. Ennek következtében a bank akár zárolhatja is a bankkártyát, majd telefonos egyeztetést indíthat, hogy valóban mi használjuk-e a kártyánkat – magyarázta Sütő Ágnes.

Mindenképp fontos beírni a telefonunkba a külföldről hívható banki ügyfélszolgálat telefonszámát, ha bármely probléma felmerülne a kártyánkkal kapcsolatban – tette hozzá.

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)