Jump to content

Gyógyszerek: Mit kell tudni az utazóknak?

2017. 06. 26. 16:50

Egy-egy utazás alkalmával milyen igazolást kell beszerezni ahhoz, hogy a krónikus betegségükre vagy az akut problémáikra szedett gyógyszereiket gond nélkül magukkal vihessék az utazók más országokba?

 

Az általános szabályok szerint az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió és Izland, Liechtenstein, Norvégia) tagállamain belül a gyógykezelés alatt álló utazók a gyógyszerkészítményeiket – kivéve a kábítószernek és pszichotróp szernek minősülő gyógyszerek (lsd. II. pont) – engedély nélkül maguknál tarthatják. Nem kötelező, de több napos külföldi tartózkodás alkalmával mégis ajánlott felkeresni a háziorvost és megkérni arra, hogy töltse ki az „Igazolás a gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazók számára” elnevezésű formanyomtatványt, vagy adjon egy tartalmában hasonló igazolást a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Hol található a formanyomtatvány?

Az „Igazolás a gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazók számára” elnevezésű formanyomtatvány honlapunkról letölthető a Formanyomtatványok menüpont alól – https://www.ogyei.gov.hu/formanyomtatvanyok_root/, amelyen magyar/angol nyelven is megtalálható a kitöltendő információ. Az igazoláson többek között a vényt kiállító orvos nevét/címét, a beteg nevét/címét, az utazás időtartamát, valamint a gyógyszerkészítmény/gyógyszerkészítmények nevét és adagolását kell feltüntetni, és az orvos aláírá! sával és pecsétjével kell ellátni.

Fokozottan ellenőrzött gyógyszerek kivitele

Az OGYÉI a külföldre távozó, fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszerrel kezelt beteg ellátása céljábólhitelesíti az orvosi igazolásta fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek orvosi rendelésének, gyógyszertári forgalmazásának, egészségügyi szolgáltatóknál történő felhasználásának, nyilvántartásának és tárolásának rendjéről szóló 43/2005. (X. 15.) EüM rendelet (a továbbiakban Rendelet) 10. §-a alapján.

A 3 napot nem meghaladó külföldi utazás esetén

A kezelés alatt álló személy személyes poggyászában a kezeléséhez elegendő mennyiségű fokozottan ellenőrzött szert a háziorvosa által kitöltött 3/A számú melléklet szerinti igazolás birtokában vihet magával, melynek az OGYÉI általi hitelesítése nem szükséges. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy minden fokozottan ellenőrzött szerre külön igazolást szükséges kiállítani!

A 3 napot meghaladó (de maximum 90 napig terjedő) külföldi utazás / fokozottan ellenőrzött szer tartalmú injekciós vagy infúziós készítmény kivitele esetén

A kezelés alatt álló személy a kezeléséhez elegendő mennyiségű fokozottan ellenőrzött szert saját felhasználási céllal az országból csak az OGYÉI nyilvántartásba vételét követően vihet ki. Az OGYÉI a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg a háziorvos által kiállított 3/B számú melléklet szerinti igazolás D.pontját tölti ki, és azt megküldi a kezelés alatt álló személynek.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az OGYÉI a Magyarország területének elhagyása esetén beszerzendő igazolások hitelesítése kapcsán rendelkezik hatáskörrel. Az engedélyek kiállításakor a kivitelre engedélyezett mennyiségek az utazás időtartamával arányosan kerülnek kiszámításra, a beteg a szükségesnél nagyobb mennyiséget nem vihet ki. Ha valamilyen okból a beteg hamarabb megszakítja az utazást, a fel nem használt időarányos mennyiséget visszahozhatja, ehhez nem kell külföldi hatóság engedélye.

Külföldről megkezdett utazás esetén azonban, – amikor nem a fentiekben részletezett gyógyszer-visszahozatalról van szó, – a Magyarország területére történő belépéskor a fokozottan ellenőrzött szerrel történő kezelés alatt álló személy fokozottan ellenőrzött szert a kezelőorvosa által kitöltött nemzetközi igazolás birtokában, illetve a kiindulási országban illetékes hatóság igazolásával hozhat be Magyarország területére, így ilyen esetekben az adott országban illetékes hatóságnál kell érdeklődni a szükséges dokumentumokról.

Lista az OGYÉI honlapján

Felhívjuk a figyelmet, hogy harmadik országból saját célra történő behozatal, illetve harmadik országba történő kivitel esetén fontos beszerezni a gyógyszer besorolásának megfelelő iratot (lsd. Formanyomtatványok)! Bizonyos országok megtilthatják egyes gyógyszerek be- és kivitelét országaikból/országaikba, erről az adott ország konzulátusa tud felvilágosítást adni, így érdemes utazás előtt az aktuális információk érdekében tájékozódni. A kábító és pszichotróp hatású szerek esetében az egyes hatóanyagú készítmények bevitelét megtiltó országok megnevezése a honlapunkon található, „Kábítószert és pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszerek listájában” szerepel: https://www.ogyei.gov.hu/listak/

„10. Kábítószert és pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszerek”

A készítményeket felsoroló táblázat utolsó oszlopa tartalmazza azt az információt, hogy mely ország tiltja meg az adott gyógyszer bevitelét. Az OGYÉI a forgalomba hozatalra engedélyezett kábítószert (K1, K2, K3 kategóriák) és pszichotróp anyagot (P1, P2, P3, P4 kategóriák) tartalmazó gyógyszerek teljes körének adatait a fent hivatkozott listában közzéteszi.

(Forrás: vakaciozzunk.hu;szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: wikimedia.org)