Jump to content

Barnulni akarsz? Akkor kezd a nyaralást répával!

2017. 07. 07. 17:05

Ugyan a hófehér test is hamar barnában, de minimum vöröses árnyalatban tündököl, de azért a tengerparti, vízparti nyaralást nem árt halvány barna színnel kezdeni. Erre pedig a legjobb terápia a répa.

Nem az előre napozás, nem is a szoli, hanem egyszerűen a bőséges répafogyasztás. A sárgarépa amúgy is egészséges, mert kb. 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rostot, 1% hamut és 0,2% zsírt tartalmaz. Narancssárga színének okozója a Béta-karotin, ami részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben. Átlagosan 6-54 mg közötti mennyiségben tartalmaz karotinokat 100 g sárgarépa. A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban. A népi gyógyászatban nőknél a kismedencei terület és méhkörnyéki véráramlás emelésére használják; további célokra, mint szélhajtó (csökkenti a felfúvódást), emésztési problémák kezelésére, bélférgek ellen, székrekedés esetén és mandulagyulladáskor.

Barnulj répával!

A sárgarépát ezernyi féle módon elkészíthetjük, így ráunni biztosan nem fogunk, cserébe viszont remek színünk lesz a nyaralásra, mert a benne található A vitamin, flavoidok, és a Béta karotin hatására a bőr könnyebben és gyorsabban barnul az enyhébb napsütésben is.

Viszont, ha barnulni és nem sárgulni szeretnénk, akkor a sárgarépa kúrát csak egy hónapon át alkalmazzuk. Napi 1,5 deci sárgarépa lé untig elég ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatását, azonban ennél több mennyiség már besárgítja a bőrt. A sárgarépa léből a szervezet koncentráltan tudja felvenni a Béta karotin, és az A-vitamint, így ez a legjobb formája a barnulásos répakúrának.

A szervezetre gyakorolt jótékony hatása mellett már csak azért is érdemes elkezdeni a répakúrát a nyaralás előtt, mert megvédi a bőrt a nap káros hatásaitól, így az nem ráncosodik, és nem öregszik a természet hatásai miatt. Ugyanis a répában található A-vitamin megvédi a bőrt az UV-sugárzástól, valamint aktiválja a pigmenttermelést, így egyenletes barnulást biztosít.

A sárgarépa lé kúra feldobható néhány más zöldséggel is, amelyek szintén fokozzák a szervezetre gyakorolt jótékony hatását. Az uborka, a retek, a cékla szintén jó választás, mert valóságos energia és vitaminbombaként hat. Magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést is rendbe rakja, és napi vitaminszükségletünk egy részét is fedezi.

Próbáld ki a természet adta lehetőségeket, hiszen elvégre évszázadokkal ezelőtt nem volt szoli, mégis elvoltak az emberek nélküle, sőt szép barna bőrnek is örvendezhettek.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)