Jump to content

Horvátország bekeményített: vaskos bírság jár az iszogatásért

2017. 07. 13. 09:05

Ha a horvát tengerpart felé veszed az irány, mert nyaralásod célpontjául Hvar szigetét választottad, légy résen, mert a szittyós turistákat durván büntetik a frissen hozott törvény értelmében. Na nem az ivászatért, hanem a részeg állapotban leginkább kedvelt két dologért.

A horvát Ibizaként is emlegetett Hvar szigete közkedvelt úti cél a fiatalok, a nagy baráti társaságok és a bulizós-nyaralók számára. Hvar Horvátország azon része, ahol reggeltől estig, estétől reggelig lüktet az élet, és a buli egy percre sem áll meg. Nos, valószínűleg erre unt rá a sziget vezetése, akik az új törvényben látják a féktelen bulizás és alkoholfogyasztás visszaszorítását, vagy legalábbi az abból fakadó leggyakoribb viselkedéseket.

Hvar a horvát Ibiza

A Horvátországhoz tartozó Hvar szigete az Adriai-tengeren, Dalmácia tengerpartján helyezkedik el. 299,6 km²-es területével a negyedik legnagyobb, 80 kilométerével pedig a Cres sziget után a második leghosszabb sziget az Adrián. A paraméterek és a gyönyörű látvány mellett mégis azért imádják a turisták, mert iszonyatosan jó hangulata van, és csak úgy pezseg az éjszakai élet a szigeten.

Európa egyik elsődleges pártcéljának kikiáltott Hvar polgármestere megunta az állandóan részeg és duhajkodó népeket, ezért új intézkedéseket vezetett be. Tegnaptól kezdve az utcán történő alkoholfogyasztást 700 eurós büntetéssel „jutalmazzák”, sőt már az erősen ittas állapotért is büntetés jár.

A póló nélkül mászkáló, félmeztelen férfiak 500 eurós büntetésre számíthatnak, míg a fürdőruhában flangáló nők (nyilván nem a parton), 600 eurós bírságra. A 100 eurós szakadék nem tűnik túl fairnek, de egyelőre nincs magyarázat arra, hogy miért büntetik jobban az olykor szemrevalóbb bikinis nőket, mint a sörhassal szexiző férfiakat.

Mindenesetre az intézkedés célja nem titkoltan az, hogy a helyiek visszakapják a szigetet, és ne kelljen állandóan részeg, félmeztelen, ordibáló arcokat nézniük. „Minden utcasarkot összehánynak, félmeztelenül randalíroznak, öntudatlanul kóvályognak… Persze szeretettel várjuk a fiatal turistákat, de meg kell tanulniuk viselkedni”- mondta múlt hónapban a polgármester Rikardo Novak a helyi lapnak, az intézkedés előterjesztésével kapcsolatban.

Hogy hasonló intézkedésekre kell-e számítani a jövőben máshol is, az jó kérdés. Horvátország tavaly csúcsot döntött, mert az odalátogató tusiták száma meghaladta a 16 millió főt. A helyi lakosok viszont kevésbé örülnek ennek a növekvő tendenciának, mint a gazdasági szakemberek, így akár elképzelhető, hogy Horvátországban több helyen is szigorítanak majd.

 

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)