Jump to content

Két hét vakációra mész? Vigyázz, mert halálos lehet!

2017. 07. 13. 16:38

Vajon tényleg két hét relaxáló nyaralás veszélyes lehet az egészségre? A Liverpool Egyetem tanulmánya szerint teljes mértékben. A miértre a válasz a két hét édes semmittevésben keresendő.

Már januárban elkezdjük számolni a napokat, és valóságos üdvrivalgással köszöntjük a nyár első sugarait. A hosszú séták, a kellemes esték, és a strandolás és a vakáció izgalma, pedig teljesen elfeledteti velünk, hogy bizony ebben az évszakban is oda kell figyelnünk magunkra, sőt!

Halálos vakáció?

A lakosság túlnyomó része ülő életmódot folytat, és ülő munkát végez. Ez már alapjaiban nem jó a szervezetnek, és a mozgásszegény életmódnak meg is van az eredménye a rossz állóképesség, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség képében.

A Liverpool Egyetem a fentieket túlgondolva, azt vizsgálta, hogy egy két hetes nyaralás, vajon milyen hatással van egészségügyi állapotunkra. A kutatók azt kérték a vizsgálatban résztvevő fiataloktól, hogy a szokásos napi 10 ezer lépés helyett csak 1500-at tegyenek meg 24 óra alatt. Két héten át a napi 161 perces aktivitás helyett 36 percet mozoghattak. 14 nap után az izmaik egy részét elvesztették, és a csípőméretük is 1 centiméterrel megnövekedett.

A kutatás második szakaszában az alanyok eredeti mozgásmennyiségükhöz térhettek vissza, majd két hét múlva újra megvizsgálták őket. Izmaik eredeti állapotukba tértek vissza, de az a plusz 1 centi nem tűnt el a csípőtájékról.

Két hét is elég…

Nem véletlen a két hetes intervallum, ahogy a csökkentett mozgásmennyiség sem. A szakemberek a nyaralók átalános mozgásmennyiségét vették alapul, modellezték le, és figyelték meg a változásokat.

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy az izomzat és az állóképesség leépüléséhez, valamint a hízáshoz bőven elegendő két hét csökkentett intezitású életmód. A nyaralás, pedig semmi másról nem szól, mint a pihenésről. Az egyetem tanulmányában arra is kitért, hogy 14 nap lustálkodás a strandon anyagcsere- és izomtömeg-változásokat eredményez, ezek pedig hatással lehetnek szívünk egészségére.

A kutatók azonban kiemelték, hogy nem a nyaralás a halálos, és testleépítő, hanem az, hogy közben nem mozgunk semmit, és a minimális testedzést sem végezzük el, mondván, hogy vakációzunk. Tehát, ha nekivágunk a világnak, de egészségesen szeretnénk hazatérni, akkor igeni szánjuk napi egy órát a mozgásra, még a nyaralás alatt is! Mert ahogy a fenti példa is mutatja, elég két hét, hogy testünk hozzászokjon a kevesebb mozgáshoz, ezáltal az izmok ritkább megterheléséhez.

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)