Jump to content

A vérnyomásmérés ugyan olyan fontos, mint az útlevél

2017. 07. 20. 17:05

A nyári időszakban kevesebbet foglalkozunk egészségünkkel, és ez az időszak még inkább kedvez a magas vérnyomással járó betegségek észrevétlennek maradásában. Azonban az elutazás előtt érdemes néhány vizsgálatot elvégezni, hogy külföldön ne érjem váratlan esemény.

A magas vérnyomás az egyik leggyakrabban előforduló betegség, ami lassan már minden korosztályt érint, de felismerni nem lehet egykönnyen, akár évekig is tünetmentesen együtt élünk vele.

Becslések szerint évente 7 millió ember halálát okozza és további 1,5 milliárd ember életét nehezíti meg a magas vérnyomás, illetve az ezzel járó szövődmények. A betegség megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével kapcsolatos információk minél szélesebb körű terjesztése, illetve a társadalom figyelmének felkeltése érdekében 2007 óta minden évben május 17-én tartják a Hipertónia Világnapot (World Hypertension Day), de ez még mindig nem elég, mert a magas vérnyomás az egyik vezető halálozási ok világszerte.

Szánj rá egy fél napot!

Utazás előtt az ember nem az orvosi váróterembe vágyik, viszont a legalapvetőbb vizsgálatokat, azért nem árt elvégeztetni, hogy a nyaralás közepén érjen egy kellemetlen meglepetés.

Ugyanis, míg szervezetünk megszokta az itthoni klímát, addig más országban az eltérő hőmérséklet, páratartalom, tehát időjárás hatására a vérnyomás hirtelen megemelkedhet vagy lecsökkenhet, ami rosszulléthez vezet. Főként, ha a vérnyomás nincs is beállítva, komoly problémát okozhat a klímaváltozás.

Ha jóval melegebb, trópusi vidékre utazunk a vérnyomás hirtelen lecsökkenhet, mert az erek jobban kitágulnak. Ha hidegebb tájegység felé vesszük az irányt, ott is okozhat meglepetést a vérnyomás, ugyanis hidegben az erek összeszűkülnek, ennek hatására a vérnyomás megemelkedik. Egyébként ugyan ezt tapasztalhatjuk, ha a hegyekbe tervezünk pihenni. Így előbbi esetekben az adag növelése ajánlott. De a házi diagnózis és öngyógyszerezés helyett inkább kérd ki orvosod tanácsát!

Egyébként a stresszelésre hajlamosabbaknál is történhet némi vérnyomásemelkedés az utazás hatására, már ami az azzal járó izgalmi faktorok megemelkedését jelenti. Ezt magnéziummal könnyedén lehet kezelni.

Mindenesetre, nem árt a hosszabb távú utazás, és a problémamentes pihenés érdekében ellátogatni a háziorvoshoz, aki a szükséges vizsgálatok elvégeztével, boldog megnyugvással a zsebünkben enged el pihenni.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)