Jump to content

Allergiás vagy és utazni készülsz?

2017. 09. 01. 17:05

Bármennyire komolytalannak tűnik a dolog, az allergiások mindennapjai így is nehezítve vannak. Elég csak az étel-, por vagy épp pollenallergiásokra gondolni, hiszen míg itthon ismert terepen navigálnak az allergének között, addig külföldön más a helyzet. De van néhány bevált tanácsunk, amelyek segíthetnek az allergiaszegény utazás megélésében.

A hangsúly a felkészültségen van elsősorban, elvégre az allergiát kivédeni nem lehet, megszűntetni szintén, csupán csillapítani lehet a jelenlétét olyan szintre, hogy az ne zavarja a mindennapokat és a nyaralás alatti édes semmittevést.

Légy felkészült!

Jobb félni, mint megijedni, tartja a mondás, méghozzá nem is alaptalanul. Elvégre, egy idegen országban allergiás rohamot kapni, nem épp a legjobb időtöltés, már csak azért sem, mert nem biztos, hogy azonnali ellenszerhez tud jutni az embert.

Elkerülve a kellemetlen élményt, érdemes az utazás előtt nyakunkba venni az internetet, és alaposan átböngészni mindent az adott úti célról, és a lehetséges allergénekről. Legyen szó ételről, növényről vagy épp fűszerről, az internet jó barátunk, így mindenre felkészülhetünk még idő előtt. Már léteznek nemzetközi pollenfigyelő térképek, így mindent pontosan nyomon követhetünk.

Poratka és szőr

Minden allergiás rémálma a poratka és a szőr, ami sajnos fellelhető a világ összes pontján. A poratka okozta kellemetlen pillanatokat ki lehet védeni: vigyünk saját ágyneműt. Igen, jóval macerásabb, nagy helyet igényel, de hogyha rendszerezve, a felesleges dolgokat otthon hagyva pakolunk a bőröndbe, akkor az ágynemű is befér, és nem szükségeltetik még egy táskát magunkkal cipelni. Az igazi elővigyázatosok néhány saját kispárnát is bedobnak, már csak a vész esetére.

Ételallergia

Akinek nem csak úri hóbortként van jelen az életében, mintegy mellékhatásaként az épp aktuális diétának, az pontosan tudja, hogy mennyire meg tudja keseríteni a nyaralást az ételintolerancia. Egy rosszul megválasztott étel, egy összekevert koktél vagy csak a helyi ételkülönlegesség óvatlan megkóstolása, és már kész is a baj.

A reptéren kínált finomságok, a rágcsák, az italok mind-mind veszélyforrásként szolgálnak, így pont ne az utazás alatt akarjunk új ízeket felfedezni, mert a gasztronómiai körutazás gyorsan a mellékhelyiségben, vagy a kórházban érhet véget.

Gyógyszerek

Noha a gyógyszerek sokszor szemet szúrnak a határon, és okoznak néhány kellemetlen pillanatot, nem szabad őket otthon hagyni. Azok a gyógyszerek, amelyek az allergiakezelésre szükségesek, és akár receptre akár, anélkül kaphatóak egytől egyig átmennek a határon. Ha pedig el akarod kerülni a rosszalló pillantásokat, akkor tedd a bőröndödbe a túléléshez szükséges adagot.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com, staticflickr.com)