Jump to content

A termálvizes fürdőzés jótékony hatásai

2017. 01. 04. 09:05

A termálvíz egészségjavító hatását már 1967óta elismeri az Egészségügyi Minisztérium. Nem hiába!

Mindenek előtt le kell szögezni,mit jel jelent a termálvíz, hiszen nap mint nap találkozhatunk a fogalommal, de nem biztos, hogy ismerjük pontos definícióját. A termálvíz az emberi testhőmérsékletnél magasabb hőmérsékletű vizet jelent, de gyakran már a +30 C foknál melegebb víz is termálnak minősül. Hazánk nagyon gazdag gyógyvizek terén.

A termálvíz köztudottan alkalmazható gyakorlatilag minden fajta bőr és szervezetet érintő megbetegedésre. Nem véletlen, hogy a fürdőkultúra több száz évre visszamenőn is kitüntetett szerepben volt.

A termálvíz hatásos a gyulladásos reumatológiai megbetegedések, csontritkulás, ortopédiai műtétek utáni kezelésre, illetve mozgásszervi panaszok enyhítésére és , krónikus petefészek-gyulladásra. A víz magas hőfoka miatt a keringésnek is jót tesz.

A szervi gyógyhatásán túl a bőrre is jótékonyan hat. Pikkelysömörre, pattanásos bőrre, bőrkeményedésre kiváló. Feltölti, és feszesíti az arcbőrt, visszaadja eredeti teltség érzetét és puhaságát.

Persze nem árt odafigyelni egy-két dologra, mielőtt termálfürdőzne az ember. Valószínűleg mindenki tapasztalta már, hogy fáradtan belemerülve a habos, forró kádfürdőbe, legszívesebben elaludna menten. A helyzet ehhez hasonló, csak még intenzívebb a termálvíz esetén.

A hirtelen lecsapó kimerültség oka, hogy a szervezet a tartós 37-38°Celsius fok feletti hőmérsékletben „eltompul”. Ez az erek kitágulásának és a vérkeringés megváltozásának köszönhető. Ezért lehetséges az, hogyha valaki fáradtan, túlterhelt szervezette mártózik egyet a forró gyógyvízben, nemhogy frissebben, valósággal kimerülten távozik.

A fent említettek mellett érdemes azt is számításba venni ilyenkor (is), hogyha az ember alacsony- vagy magasvérnyomás-betegségben szenved nem ajánlatos fürdőznie, mert a meleg víz szapora szívverést, ellenkező esetben pedig ájulást is okozhat.



További érdekességekért bátran keresd fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)