Jump to content

Borzongató utazás: az 5 legkülönlegesebb temető

2017. 08. 08. 12:41

A habkönnyed tengerparti vakációk, az izgalmas felfedezőutak és hegyi kirándulások mellett egy egészen újfajta turisztikai látnivaló is felkerült a palettára, méghozzá a leghíresebb temetők képében.

A vízparti nyaralásokok túl is van élet, sőt a városnézéssel egybekötött, kulturális és gasztronómiai túra is smafu az alábbi néhány helyszínhez képest. Bizarr, furcsa, és különc dolog a temetőtúra, de van néhány olyan kripta, amit egyszer meg kell nézni közelről is.

Père Lachaise

A temetőt Jim Morrison sírja tette hirtelen ismertté és a Doors-rajongók zarándokhelyévé. De nem csak emiatt érdemes meglesni a temetőt, hanem azért is, mert itt található Oscar Wilde sírköve, ami rúzsnyomokkal van borítva. Mégis a leggroteszkebb látvány Victor Noir sírja nyújtja, akinek férfiasságát a mai napig tapogatják puszta babonából. Állítólag, aki megérinti, az egy éven belül férjhez megy.

Hallstatt

Nem kell messzire menni némi furcsaságért. A szomszédos Ausztriában található Hallstatt falva érdekes temetkezési szokásokkal bír. Mivel a falu nem igazán sík terepen fekszik, így a temető elrendezése sem a szokványos. Olyannyira nem, hogy a temetést követő tizedik évben a hozzátartozók kiássák a halottaikat, csontjaikat kifehérítik, és szeretteik koponyáit virágmintákkal, díszekkel ékesítik, majd végső nyughelyükre, a Csontházba helyezik őket.

London

A Big Ben mellett ide is szól idegenvezetői túra, bizony. A Highgate temetőben szintén sok híresség lelte végső nyughelyét, többek közt Douglas Adams és Karl Marx is. A temető két részre oszlik, amelyek közül az egyiket csak és kizárólag idegenvezetővel lehet látogatni. A helyi legendák szerint a vadregényes temetőben a mai napig szellemek kísértenek.

Prága

A Csehország fővárosában található a zsidó temető, arról híresült el, hogy éjjelente életre kelnek a gólemek. A néphiedelem szerint a föld alatt lévő 12 rétegben elhelyezett sírok „lakói” jelzik így felháborodottságuk.

A világ egyik legzsúfoltabb temetője a prágai régi zsidó temető, a Stary Židovský hřbitov. A 15. században arra kötelezték a város zsidó lakóit, hogy a városon belül temessék el halottaikat. A szabályozás, és a zsidó hagyomány -miszerint nem szabad elmozdítani a régi sírokat- miatt kénytelenek voltak rétegesen temetkezni, így aztán egészen kis területen alakult ki USAa hullámzó sírkőtenger, több mint 12 000 sírkővel.

USA

Rengeteg képen, videón, filmen lehet találkozni az Arlington National Cemetery-vel, ami Amerika leghíresebb katonai temetője. A vakítóan fehér sírkövek, a tökéletesre nyírt fű kiterjedése 250 hektárnyi. Buszok szállítják benne az odalátogatókat. Többek közt itt nyugszik John F. Kennedy elnök és felesége, Jackie Kennedy is, de itt található mg a Challenger űrrepülőgép áldozatainak emlékműve is.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)