Jump to content

Pincér, a számlát! Avagy a fizetés illemtana

2017. 04. 21. 17:05

Csettintgetni, integetni, kurjongatni nem illendő, ahogy borravaló hagyása nélkül távozni. Akár tetszik, akár nem, vannak az étterembejárásnak olyan íratlan szabályai, aminek nem betartásával, minek fognak úgy emlegetni, mint a „pofátlan” vendéget.

A borravaló eredete két történetre vezethető vissza. Állítólag először az 1509-es években honosodott meg az akkor még „ivópénz” néven futó kevéske összeg, egy másik változat viszont későbbre dátumozza a zsebbe kerülő pénz színrelépését. Utóbbi esetében abból a szokásból indulnak ki, miszerint az éttermekben a pincérnek járt egy pohár ital a vendég kontójára. Akárhogy is, az évek múlásával kiforrta magát a borravaló, a vendégek, utasok (kevésbé) nagy örömére.

Ki fizet, mikor, és hogyan?

Sokaknak kellemetlen, míg másoknak természetes: pincért hívni, tudni kell. Ha fizetési szándékunkról szeretnénk tájékoztatni a pincért, azt ne integetéssel, kiáltással, netán csettintéssel tegyük, mert mindez goromba, és műveletlen személyiségről árulkodik. Ehelyett diszkrét formában, pillantásunkkal, vagy egy épphogy alig észrevehető intéssel jelezzük szándékunkat.

Ha megkaptuk, és szeretnénk áttekinteni tételesen, hogy miért fizetünk, csak rajta. A számlát akár a pincér előtt is nyugodtan tekintsük át, csak mellőzzük az árak, és a tételek hangos felolvasását. Ha kulturált formában tesszük a számlaellenőrzést, azzal nem sértjük meg az íratlan etikettet, sem a vendéglátóhelyet, ahogy a felszolgálót se.

A legtöbb helyen már élhetnünk a kártyás fizetési módszerrel is. Ilyen esetben a kártyát kézbe illik adni, míg a készpénzt a számlát tartalmazó tokba kell tenni. Ami a számla rendezését illeti, ha randevúzunk mindig a férfi dolga fizetni a számlát, hacsak nincs előzetesen lefixálva, hogy megosztoznak a költségeken.

Ha nagyobb társasággal érkeztünk, a számlát az állja, aki kérte, ha pedig osztozni akarnak a társaság tagjai, a fizetést követően megtehetik. Ha vendéglátóként hívunk meg barátokat, üzlettársakat közös étkezésre, meghívóként a pincérnél, a felszolgálópultnál kell kifizetni a számlát.

Borravaló

Ami a jatt mennyiségét illeti, ez eltérő. Van, ahol már a számlán a szervízdíjat is feltüntetik, míg máshol a vendégre bízzák a borravaló összegét. Utóbbi esetben nem essünk kétségbe, mert általában a fogyasztás tíz százalékának megfelelő pénzmennyiséget „kell” otthagyni. Az előbbi esetében, tehát amikor a számla már tartalmazz a szervízdíjat, azaz a jattot, nem kell plusz pénzt otthagyni. Ellenben ha nagyon elégedettek vagyunk, netán visszajáró vendégként már extra figyelmességet kapunk a helyiektől, akkor szabad egy kis pluszt otthagyni azon felül is, persze nem kötelező.  

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com, staticflickr.com)