Jump to content

Mit is jelent pontosan a wellness?

2015. 04. 26. 12:30

A napjainkra nagyon divatossá váló szó eredeti jelentése kezd eltűnni, s helyette a luxuspihenés, prémium kényeztetés képe társul hozzá. Ön tudja, mit is takar a wellness kifejezés?

A pihenésre vágyó turisták céltudatosan keresik az olyan hoteleket, szálláshelyeket, melyek wellness részleggel kecsegtetnek, s noha a legtöbb szállodában van kifejezetten ilyen részleg, mégsem a klasszikus értelembe vett wellness életérzést nyújtják.

A wellness szó eredetileg egy életmódot takar, ami a sportra és az egészséges étkezésre épül. A célja, hogy ezzel tudatos harmóniára, és jólétre törekvéssel megelőzze a betegségeket, és lelki-testi egyensúlyt teremtsen. A világ felgyorsulásával azonban ez a szemlélet is urbanizálódott, így a wellness terminus mára a pihenésre, medence partján, jakuzziban töltött kikapcsolódásra használatos.

Azonban, ha igazán a wellness életérzést szeretné kipróbálni, érdemes kifejezetten felkeresni egy Spa&wellness központot, ahol szakemberek tanácsait követve, ráléphet az egészséges, „wellness” életmód rögös útjára.

A wellness-kúrák alapja az úszás, illetve a vízhez kapcsolódó tevékenységek, kezelések (vízi aerobic, vízi fitness, víz alatti masszázs stb.), a számtalan szauna (a hagyományos szaunától az infraszaunáig), a különféle masszázsok a gyógymasszázstól a thai masszázsig, valamint a jóga egyes fajtái.

A wellness-kúrákhoz leggyakrabban hozzátartozik egy, vagy több sportlehetőség. Jól kapcsolhatók a szabadban vagy teremben végzett tevékenységek is.

Mivel a wellness alapja az egészségmegőrzés és bizonyos esetekben a gyógyítás, ezért szervesen kapcsolódik hozzá az egészséges táplálkozás.


(Forrás: wikipedia.hu)
(A kép forrása: http://fluiditymovewell.com/)